Categorieën

Service

Schiedamse vuurwerkshow moet er dit jaar wel komen

Schiedamse vuurwerkshow moet er dit jaar wel komen
Uit

Schiedamse vuurwerkshow moet er dit jaar wel komen

  • Redactie
  • 09-12-2022
  • Uit
Schiedamse vuurwerkshow moet er dit jaar wel komen

SCHIEDAM - De afgelopen jaren kwam het er niet van, maar Schiedam gaat opnieuw voor het samen van het vuurwerk genieten door middel van een grote vuurwerkshow.

Uiteraard vindt die plaats tijdens de jaarwisseling. Niet op de Maasboulevard, zoals vorig jaar voorzien was, maar in het centrum. Het vuurwerk zal vanaf het dak van het Theater aan de Schie worden afgestoken, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Zo is het goed zichtbaar." Op het Land van Belofte en de Broersvest is genoeg ruimte om het vuurwerk van een afstandje te kunnen zien en tegelijk dichtbij genoeg te staan om er van te genieten. Op het Stadserf zal een fietsenstalling worden ingericht, omdat veel bezoekers op de fiets worden verwacht.

Het idee voor een gemeentelijke vuurwerkshow ontstond toen in Schiedam gesproken werd over een verbod voor consumentenvuurwerk, legt de woordvoerder uit. "Wij organiseren deze vuurwerkshow conform de afspraak die met de raad is gemaakt, toen het besluit over het afsteekverbod werd genomen." Ongeveer op de dag dat de Coronapandemie in Nederland losbrak, besloot de Schiedamse gemeenteraad tot een verbod voor het afsteken van vuurwerk door particulieren tijdens de jaarwisseling 2020/2021. Enkele maanden later werd dat verbod opgeschort, omdat een meerderheid van de raad werd overtuigd door de argumenten van de vijf legale vuurwerkverkopers in de stad die een groot omzetverlies vreesden. Daarop was het de rijksoverheid die voor die jaarwisseling alsnog het afsteken van zwaarder vuurwerk verbood - met als belangrijkste argument dat Corona de hulpverlening bij ongelukken en brand bemoeilijkte en er al heel veel van de politie en ook de ziekenhuizen en andere medische voorzieningen was gevraagd. Sowieso was het verboden om met meer mensen bij elkaar te komen.

Afgelopen jaarwisseling gold een Schiedams vuurwerkverbod en in heel Nederland een verbod op bijvoorbeeld vuurpijlen en rotjes. Alleen vuurwerk van de F1- en F2-categorie, denk aan fonteintjes en 'cakes' waren toegestaan. Daar werd royaal de hand mee gelicht. Komende jaarwisseling wordt daarom ook weer spannend. Een grote vuurwerkshow kan voor afleiding zorgen.

Tijdens oud en nieuw 2021-2022 stond opnieuw een vuurwerkshow gepland, maar daarvan werd half november afgezien omdat zich toen ook te veel onzekerheden voordeden vanwege de Coronapandemie.

Saillant is dat in de beraadslagingen in 2020 een motie over het laten verzorgen van de vuurwerkshow door een Schiedamse onderneming werd verworpen. Tijdens komende jaarwisseling zal de show 'worden uitgevoerd met professioneel vuurwerk door een Schiedams bedrijf', aldus de woordvoerder.