Categorieën

Service

Schiedamse scholier Jochem wint goud op Science Olympiade

Schiedamse scholier Jochem wint goud op Science Olympiade
Onderwijs

Schiedamse scholier Jochem wint goud op Science Olympiade

  • Redactie
  • 17-04-2024
  • Onderwijs
Schiedamse scholier Jochem wint goud op Science Olympiade

Het gouden team; foto: EOES


SCHIEDAM - Twee Nederlandse scholierenteams wonnen afgelopen weekend gouden en zilveren medailles tijdens de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in Luxemburg.

Het winnende team bestond uit (zie foto: v.l.n.r.) Robert Stepanyan (Trevianum Sittard), Kjeld Zwitsersloot (Gymnasium Beekvliet) en Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium Schiedam). Het zilveren team bestond uit Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium), Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum) en Matthijs Ruiter (Stedelijk Gymnasium Nijmegen). De Nederlandse afvaardiging bestond uit deze twee teams. Er deden vanuit 24 landen 46 teams van drie leerlingen mee. Oekraïne was als gastteam uitgenodigd. De Universiteit van Luxemburg organiseerde deze internationale olympiade van 7 april tot en met 14 april.

Het doel van de EOES is scholieren van de havo en het vwo te enthousiasmeren voor bètawetenschappen en techniek. In teams van drie personen doen ze experimenteel onderzoek en lossen ze problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige elementen bevatten. De EOES daagt scholieren uit het beste uit zichzelf te halen. Hun creatieve talent wordt aangesproken in het combineren van kennis en praktische vaardigheden. Daarnaast zijn samenwerken, plannen en het verdelen van taken essentiële onderdelen van deze olympiade. 

In de eerste taak hielpen de leerlingen kanker te bestrijden door enkele chemische en fysische factoren te onderzoeken die DNA-beschadiging kunnen veroorzaken. Bij natuurkunde maten ze de radioactieve straling. De analyses in de tweede taak stonden in het teken van een bekend Luxemburgs festival. De leerlingen onderzochten conserveermiddelen in limonade, de zuurtegraad van mosterd en classificeerden verschillende vissen. Jochem Kistemaker: “Het ontleden van de vis en het analyseren van de schubben was voor mij een nieuwe ervaring”. Bij de natuurkundeopgave berekenden de leerlingen de valsnelheid in de achtbaan van het park.

De week in Luxemburg was voor de leerlingen het slot van verschillende wedstrijden in Nederland. Tien universiteiten en twee hogescholen in Nederland organiseerden de regionale wedstrijden. Tijdens de nationale ronde bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen kwamen deze twee scholierenteams als winnaars uit de bus. 

Zie ook dit artikel.