Categorie├źn

Service

Schulden nekken meubelzaak, curator onderzoekt verder

Schulden nekken meubelzaak, curator onderzoekt verder
Winkelen

Schulden nekken meubelzaak, curator onderzoekt verder

  • Redactie
  • 03-12-2022
  • Winkelen
Schulden nekken meubelzaak, curator onderzoekt verder

SCHIEDAM - Gold Wonen aan de Koemarkt is failliet gegaan vanwege oplopende schulden. Ten tijde van het bankroet op 1 november stond er nog ruim 276.000 euro aan schulden open bij crediteuren.

Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Jesse van Meerkerk.

Gold Wonen verkocht vanaf de zomer van 2018 meubels op de Koemarkt, in het ‘oude’ pand van Hans van Heelsbergen, ook bekend als hotel De Kroon. De winkel was eigendom van ondernemer Ö. Akilli. Die heeft samen met compagnons ook meubelwinkels in Utrecht, Rotterdam en Hazerswoude-Rijndijk.

De Coronacrisis nekten de winkelier, zo stelt de curator. Hij kreeg van Akilli te horen dat de verliezen in 2020 en 2021 hard opliepen. Dat blijkt ook uit de eerste cijfers die de curator opdiepte: over een omzet van € 321.282,- werd in 2020 € 105.016,- verlies geleden. Afgelopen jaar ging het iets beter, met een min onder aan de streep van € 64.694,- over een omzet van € 381.963,-. Overigens was dat in 2019 niet veel beter: toen zorgde een omzet van € 272.513,- voor een verlies van € 86.642,-.

De curator stelt daarom in zijn verslag: “Er dient nog een onderzoek naar de belangrijke oorzaken van het faillissement van Gold Wonen bv verricht te worden.”

De schulden bestaan, aldus het verslag, uit een grote belastingschuld, een huurachterstand en er zijn schulden aan leveranciers. De belastingschuld is door de curator becijferd op € 186.930,-. Bij tien zogenaamde ‘concurrente’ crediteuren, die in de afwikkeling van het faillissement dus pas aan bod komen als de belastingdienst is betaald, staat nog een bedrag van € 89.201,14 uit.

De winkel ging in juli dicht. De boedel, te weten de meubels in de zaak, werd overgebracht naar de zaak in Utrecht. “De heer Akilli heeft verteld dat hij sinds de sluiting van de winkel in Schiedam zoekende was naar een nieuwe geschikte winkelruimte voor de exploitatie van zijn meubelzaak”, aldus de curator. “Dit is echter niet gelukt.”

Het faillissement van Gold Wonen bv is op 12 september aangevraagd door één van de leveranciers. De ondernemer heeft nog getracht om een betalingsafspraak te treffen, zo weet de curator te melden. “Dit is niet gelukt.”

De rechtbank heeft op 1 november het faillissement uitgesproken. Één werknemer verloor daarbij zijn of haar baan.