Categorieën

Service

SP: waarom niet zelf Maassluis-Rozenburg doen?

SP: waarom niet zelf Maassluis-Rozenburg doen?
Nieuws

SP: waarom niet zelf Maassluis-Rozenburg doen?

  • Redactie
  • 25-05-2023
  • Nieuws
SP: waarom niet zelf Maassluis-Rozenburg doen?

SCHIEDAM - De Rotterdamse SP maakt zich hard voor de veerverbinding Maassluis-Rozenburg. De pont die auto’s overzet tussen de noord- en zuidoever van Het Scheur moet zo snel als mogelijk terug in de vaart, aldus de fractie.

"De Rozenburgers roepen al tijden om een oplossing, afgelopen zaterdag met een groot spandoek als noodkreet", zo meldt de SP in de Maasstad op haar internetpagina. "De SP heeft hierover in de provincie Zuid-Holland al meermaals vragen gesteld, echter is de SP van mening dat ook de gemeente Rotterdam een rol speelt in dit debacle."

Dat is de reden dat de fractie deze week vragen heeft ingediend bij het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders. Volgens de fractie kan het niet zo zijn dat 'een kleine kern binnen Rotterdam al zo lang zonder fatsoenlijke verbinding zit'. "De Rozenburgers roepen al tijden om een oplossing. Net als de Rozenburgers ziet SP Rotterdam nog geen enkel perspectief, dit duurt veel te lang." Dat een commerciële partij afspraken niet kan nakomen vanwege financiële problemen is geen reden om inwoners verstoken te laten zijn van goede verbindingen, aldus de fractie.

De vragen die de SP aan het college stelt gaan onder meer over de verwachtingen wanneer het autoveer weer in gebruik kan worden genomen en wat het college gaat doen om het veer zo spoedig mogelijk weer in de vaart te krijgen.

Ook vraagt de SP Rotterdam hoe het college de taak van de provincie Zuid-Holland voor het in stand houden van het autoveer ziet en of het mogelijk is dat de gemeente Rotterdam samen met de provincie Zuid-Holland de uitvoering overneemt. Tenslotte ligt de primaire verantwoordelijkheid van het ontbreken van het veer bij de provincie Zuid-Holland, aldus de SP. De provincie gunde exploitaint Blue Amigo de concessie. Nu die in gebreke blijft: waarom niet zelf zorgen voor een autoveer tussen Rozenburg en Maassluis, aldus de SP. "Of de gemeente Rotterdam financieel kan bijspringen om het veer zo spoedig mogelijk weer in de vaart te nemen is een volgende prangende vraag."

Burgercommissielid Just Hovens Greve van de commissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat heeft de vragen opgesteld. "Rozenburgers moeten nu enorm omrijden met de auto, soms wel 26 kilometer. Dat kost de bewoners geld, tijd en energie, en dat al meer dan een half jaar! Daarnaast zien Rozenburgers dat er werkelijk niets gebeurt om er voor te zorgen dat het veer weer gaat varen. Ik zie dat men het vertrouwen in de politiek hierdoor totaal verliest.’’