Categorieën

Service

Start lessenreeks Burgerschap tijdens herdenking razzia

Start lessenreeks Burgerschap tijdens herdenking razzia
Nieuws

Start lessenreeks Burgerschap tijdens herdenking razzia

  • Redactie
  • 09-11-2021
  • Nieuws
Start lessenreeks Burgerschap tijdens herdenking razzia

De grote razzia van Schiedam en Rotterdam op 10 en 11 november 1944 wordt herdacht; foto: Albeda


SCHIEDAM - Woensdag 10 november start een lessenreeks Burgerschap, tijdens de herdenking van de grote razzia van Schiedam en Rotterdam op 10 en 11 november 1944.

Albeda is sinds dit jaar nauw betrokken bij het initiatief om een monument tot stand te brengen voor de slachtoffers van de razzia van Schiedam en Rotterdam in november 1944. Tijdens deze razzia werden ongeveer 52.000 mannen vanuit Schiedam en Rotterdam afgevoerd.

Op de officiële herdenkingsdag van deze razzia, woensdag 10 november, start de lessenserie burgerschap die rondom dit thema is gemaakt. Deze plenaire kick-off vindt plaats op de locatie Weena. Burgerschapsdocenten Ahmet Dikbas en Gert Jan de Roo leiden de lessenreeks in met historisch videomateriaal van het Gemeentearchief. Hein Albeda is deze dag een van de gastsprekers die zijn ervaring van hem en zijn vader (naamgever aan de school) zal delen met de studenten.

Na de aftrap zullen in de komende drie weken de burgerschapslessen plaats vinden waarbij docenten met de studenten de dialoog zullen aangaan op de thema’s: dwang (arbeid), onderdrukking, onvrijheid en pijn/vernedering maar ook wederopbouw en veerkracht. De thema’s zijn geplaatst in de context van de belevingswereld van de student.

Studenten krijgen bij start van de les een video (virtual reality) te zien waarin zij oud Rotterdam, de verwoesting van het bombardement maar ook de wederopbouw te zien krijgen. Hierna mogen zij, in en om Rotterdam, een kort filmpje opnemen waarin de student uitlegt waarom hij/zij zichzelf filmt op dit punt en welke betekenis/ herleiding er is naar het thema.

Naast de burgerschapslessen zullen studenten van de opleiding Marketing & Communicatie van de leerwerkplaats op de Binnenweg een crowdfundingplan schrijven voor het officiële monument van de Razzia dat volgend jaar onthuld zal worden. Ook studenten van de evenementenopleiding en Danscollege zullen een steentje bijdragen tijdens de officiële herdenking in november 2022.