Categorieën

Service

Tips voor het aanvragen van ISDE-subsidie

Tips voor het aanvragen van ISDE-subsidie
Wonen

Tips voor het aanvragen van ISDE-subsidie

  • Advertorial
  • 06-09-2023
  • Wonen
Tips voor het aanvragen van ISDE-subsidie

Ook isolerende maatregelen komen in aanmerking voor ISDE-subsidie

SCHIEDAM - Verontrustend nieuws van Vereniging Eigen Huis (VEH) op 24 mei jl. Uit onderzoek van VEH blijkt dat een derde van de huiseigenaren die gebruik wil maken van de ISDE-subsidie afhaakt op de aanvraag. De regeling is onbegrijpelijk, ontoegankelijk en de aanvraag tijdrovend, zijn slechts enkele opmerkingen die VEH op het meldpunt binnenkreeg. De website waarop de subsidie moet worden aangevraagd is slecht vindbaar en de voorwaarden zijn onduidelijk. Om hierin tegemoet te komen heeft VEH op haar website een e-book gepubliceerd waarin alle stappen van de aanvraag worden doorlopen. Kijk hiervoor op www.eigenhuis.nl.  

Voor alle duidelijkheid, de ISDE-regeling (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is een landelijke subsidieregeling. De uitvoerende instantie is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van rvo.nl is een knop te vinden die rechtstreeks naar de ISDE-regeling leidt. Belangrijk is dat u kijkt onder ISDE voor woningeigenaren. Deze is gericht op eigenaar-bewoners. Er is ook een ISDE-regeling voor zakelijke gebruikers. Daarin zijn andere zaken opgenomen en ook andere voorwaarden van toepassing.    

De subsidie wordt verstrekt op de aanschaf van zonnecollectoren, warmtepomp en isolerende maatregelen. Let op: zonnepanelen vallen hier niet onder. Op de website van RVO is een apparaten- en materialenlijst te vinden. Hierin wordt aangegeven of een apparaat of product voor subsidie in aanmerking komt en hoe hoog het subsidiebedrag is. Elk goedgekeurd product heeft een unieke meldcode. Voor isolatiemateriaal geeft het ook aan welke dikte moet worden toegepast om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen. Daarnaast is er een minimaal aantal vierkante meters geïsoleerd oppervlak van toepassing om in aanmerking te komen voor de subsidie. Voert u twee maatregelen uit (twee isolerende maatregelen of één isolatiemaatregel gecombineerd met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp), dan is het subsidiebedrag per maatregel hoger. De subsidie moet binnen twee jaar na uitvoering van de eerste maatregel worden aangevraagd op de website van RVO.  

Een goede voorbereiding op de aanvraag is noodzakelijk. Om uw aanvraag in te dienen op de website dient u over DigiD te beschikken. Omdat de subsidie pas na uitvoering van de werkzaamheden wordt aangevraagd, moet u aan een aantal zaken denken. Lees vooraf goed alle informatie op de website van RVO. De werkzaamheden moeten door een erkend bedrijf worden uitgevoerd. U mag het dus niet zelf doen. Het is verstandig als de aannemer in zijn offerte al aangeeft welke producten (meldcode!) de aannemer toepast en hoeveel m2 het betreft. Maak voorafgaand en tijdens de werkzaamheden foto’s van de uitvoering. Maak ook foto’s van de etiketten van de gebruikte subsidiabele materialen. Vraag ook of de aannemer de meldcode en vierkante meters in de factuur opneemt en zorg tot slot voor een betalingsbewijs. Al deze informatie dient u digitaal te kunnen uploaden. Neemt u deze stappen zorgvuldig, dan moet het goedkomen met uw aanvraag. Desondanks kunnen er aan deze publicatie geen rechten ontleend worden; neem met vragen vooral contact op met RVO.  Servicepunt Woningverbetering

Stadskantoor, Stadserf 1, Schiedam

Meer over Servicepunt Woningverbetering →