Categorieën

Service

Subsidieregeling aanpak Broersvest eo ter inzage

Subsidieregeling aanpak Broersvest eo ter inzage
Winkelen

Subsidieregeling aanpak Broersvest eo ter inzage

  • Redactie
  • 15-08-2023
  • Winkelen
Subsidieregeling aanpak Broersvest eo ter inzage

SCHIEDAM - De subsidieregeling voor ondernemers en eigenaren van panden aan de Broersvest en omstreken die hun winkels willen opknappen, is in concept gereed. De regeling ligt vanaf morgen zes weken ter inzage voor inspraak. Na het verwerken van zienswijzen kan het college van B&W de regeling vaststellen.

Ze heeft tot doel de beeldkwaliteit van de commerciële ruimtes aan de Broersvest en omgeving te verbeteren.“Door het verstrekken van subsidies worden eigenaren en ondernemers gestimuleerd om te investeren in het aanzien van de commerciële panden.” Zodoende moet de commerciële functie van het gebied sterker worden, aldus B&W.

De regeling is ook te benutten voor winkeliers of eigenaren van winkelpanden aan de Rotterdamsedijk (tussen nummer 262 en 328), op de Koemarkt of slagerij Jacq Groeneveld op Land van Belofte 1. 

B&W van Schiedam denkt als maatregelen die ondernemers en eigenaren kunnen nemen aan het in zijn geheel aanpakken van de voorgevel, het verwijderen van oude of niet meer gewaardeerde reclame of luifels, het verwijderen van een airco-installatie of het vervangen van een ondoorzichtig rolluik door een doorzichtig luik. Terugplaatsen of restaureren van authentieke gevelelementen verdient zeker ook financiële bijstand, net als het laten opstellen van een kwaliteitsplan door een architect of het realiseren van een eigen toegang tot een bovenliggende woning.

Bij de aanvragen moeten uiteraard tekeningen en begroting van het werk worden opgenomen, liefst ook met foto’s van bestaande situatie. In de regeling staat precies opgesomd wat nodig is.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat met de werkzaamheden de staat van onderhoud ‘op orde’ wordt gebracht. De aanvraag wordt niet gehonoreerd als werkzaamheden bijvoorbeeld niet onderliggende problemen rond constructie verhelpen, of als een luifel wordt verwijderd zonder plan voor herstel van de gevel.

De subsidieregeling is onderdeel van het Plan van Aanpak Broersvest, gericht op verbetering van de beeldkwaliteit van de Broersvest. “Met de subsidieregeling willen we investeringen, door eigenaren en ondernemers, in de gevels van de commerciële ruimtes vlottrekken. Daarmee beogen we een positieve impact te maken op de beeldkwaliteit van de straat.”

Dit versterkt volgens B&W de aantrekkelijkheid van de Broersvest als vestigingslocatie en heeft hiermee dus ook effect op het economisch functioneren van het gebied. “Het is niet de bedoeling de verantwoordelijkheid voor die investering van de markt over te nemen”, aldus het college.