Categorie├źn

Service

Treinreizigers gaan meer betalen

Treinreizigers gaan meer betalen
Nieuws

Treinreizigers gaan meer betalen

  • Redactie
  • 04-11-2022
  • Nieuws
Treinreizigers gaan meer betalen

SCHIEDAM - Schiedammers die met de trein reizen, kunnen zich opmaken voor een prijsverhoging. Tenzij zij forenzen zijn.

Wie volgend jaar met de trein reist, betaalt gemiddeld vier komma drie procent meer dan nu. Met ingang van 1 januari 2023 past NS de prijzen van kaartjes en abonnementen aan. Losse reizen stijgen met vijf komma vijf procent. Abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of het hele land gereisd kan worden, worden juist twee komma vier procent goedkoper. Zo wil NS het voor forenzen aantrekkelijk maken om vaker met de trein te reizen. NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie en de gebruiksvergoeding die aan ProRail wordt betaald.

Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen: “We willen de prijs van het treinkaartje betaalbaar houden zodat zoveel mogelijk mensen met de trein kunnen reizen. De rekening van de Coronapandemie waarin NS zware verliezen leed mag daarom niet bij onze reizigers terechtgekomen. Tegelijk wordt NS op dit moment geconfronteerd met een torenhoge inflatie. Voor 2022 en 2023 wordt een totale inflatie van bijna dertien procent verwacht. Reizen met de trein wordt in deze twee jaren zes komma drie procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan honderd miljoen euro en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met achttien procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden.”

Voor forenzen maakt NS de trein juist goedkoper waarmee zij hoopt dat deze groep weer vaker met de trein gaat reizen. De tarieven van de abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij – waarmee onbeperkt in het land of op een traject gereisd kan worden – dalen volgend jaar met twee komma vier procent. Na de pandemie zijn forenzen meer gaan thuiswerken, terwijl dagjesmensen al in grotere aantallen terug zijn. NS heeft voor de dagjesmensen de afgelopen twee jaar nieuwe kortingstickets ontwikkeld, waardoor je in sommige gevallen tot zestig procent korting met de trein kan reizen.