Categorieën

Service

Van alles te doen bij museum in kerstvakantie

Van alles te doen bij museum in kerstvakantie
Uit

Van alles te doen bij museum in kerstvakantie

  • Advertorial
  • 23-11-2023
  • Uit
Van alles te doen bij museum in kerstvakantie

Jonge bezoekers bij Narcissus Garden, 1966 van Yayoi Kusama; foto: Bob van der Vlist

SCHIEDAM - Tijdens de kerstvakantie hoef je je niet te vervelen, want naast het bezoeken van de tentoonstellingen zijn er verschillende workshops en activiteiten in het Stedelijk Museum Schiedam. mZo kun je op verschillende dagen terecht in het inloopatelier om van jezelf een kunstwerk à la Yayoi Kusama te maken of kun je er met een geluidskunstenaar ontdekken hoe jouw tekening klinkt. 

Workshop Tang-Suikerinstrument maken
Suiker zit in van alles en eet of drink je op, maar wist je dat je met suiker ook kan trommelen? Kom samen met het museum ontdekken dat je muziek kan maken met suiker! De workshop heeft twee delen: in het eerste deel maken we van de suiker een instrument en in het tweede deel gaan we er geluid mee maken. Aan het eind van de workshop wordt een eigen suikermuziek-stuk gemaakt.

Datum: 28 december
Tijd: van twee tot vier uur
Leeftijd: acht tot en met twaalf jaar
Kosten: €7,50 euro (exclusief museumentree)
Docent: Wen Chin Fu van Instrument Inventors Initiative

Workshop Komorebi – geluid scheppen
Komorebi is een Japans woord voor “zonlicht gefilterd door bomen”. Het is een verwijzing naar het schaduwspel dat we op een zonnige dag op de grond van het bos aantreffen. Komorebi is een instrumentje dat schaduw en zonlicht vertaalt naar geluid. In deze workshop gaan we muziek maken met de beweging van wind en wolken en met het licht van de zon. Via een instrumentje kunnen we de natuur horen en zien en zo op een heel andere manier ervaren.

Datum: 3 januari
Tijd: van twee tot drie uur
Leeftijd: vier tot en met zeven jaar (voor de jongere kinderen is het leuk om de workshop samen met een volwassene te doen, volwassenen dienen ook een ticket te kopen)
Kosten: €2,50 (exclusief museumentree)
Docent: Milu Chen van Instrument Inventors Initiative

Workshop geluidskunst maken met een Grafiet Synthesizer
Normaal hoor je een geluid en zie je een beeld. In deze workshop ontdek je dat je geluid ook kan zien en een beeld ook kan horen. Samen met geluidskunstenaar Dewi de Vree ga je werken met de Grafiet Synthesizer. Je maakt muziek door te tekenen. De Grafiet Synthesizer is een simpel elektronisch instrument dat jouw tekeningen kan vertalen in geluid. Eerst leer je wat over hoe elektronica en geluid werken, daarna ga je in tweetallen een instrument maken en experimenteren met verschillende tekeningen. Hoe klinkt een korte of een lange lijn, hoe cirkels of een patroon van vierkante vlakken? En hoe klinken alle tekeningen samen? Aan het einde van de workshop gaan we een improvisatie doen met alle instrumenten die we getekend hebben. Voor deze workshop is geen voorkennis van elektronica nodig.

Datum: 4 januari
Tijd: van twee tot vier uur
Leeftijd: acht tot en met vijftien jaar
Kosten: €7,50 euro (exclusief museumentree)
Docent: Dewi de Vree van Instrument Inventors Initiative

Inloop Ateliers: ga aan de slag als Yayoi Kusama!

Wil jij na een museumbezoek ook altijd je net opgedane inspiratie in de praktijk brengen? Bij het museum kan het! Iedere zondag kun je tussen half één en vier uur terecht in het Atelier. Ga bijvoorbeeld aan de slag als Yayoi Kusama: haar werk kenmerkt zich door eindeloze herhalingen van bloemen, macaroni en stippen. Het liefst laat Kusama zichzelf verdwijnen in de herhalingen, dit noemt zij ‘self-obliteration’. Maak een zelfportret en creëer je eigen stippen-universum.⁠

Data: 24, 31 december en 7 januari
Tijd: van half één tot vier uur
Kosten: gratis (exclusief museumentree)

Nieuwjaarskaarten maken

De feestdagen zijn dé tijd om iets leuks voor een ander te doen. Want voor sommige mensen zijn de donkere dagen juist lastig, omdat hun dierbaren, familie of vrienden, er niet meer zijn of ver weg wonen. Het museum wil deze Schiedammers graag een hart onder de riem steken. Daarom een oproep aan alle knutselaars om mee te doen met de nieuwjaarskaartenactie. Kom dinsdag 26 december naar het Atelier in het museum en maak jouw mooiste kaarten voor een gelukkig nieuw jaar! In samenwerking met organisaties in Schiedam stuurt het museum deze kaarten naar ouderen toe.

Datum: 26 december (tweede kerstdag)
Tijd: van half één tot vier uur
Kosten: gratis (exclusief museumentree)

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →