Categorieën

Service

Van Stigt Thans landskampioen

Van Stigt Thans landskampioen
Sport

Van Stigt Thans landskampioen

  • Redactie
  • 04-03-2018
  • Sport
Van Stigt Thans landskampioen

Het team van VST voor de wedstrijd, en na de wedstrijd (op de foto op de homepage); foto's: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans is kampioen van Nederland!

In de zinderende laatste en allesbeslissende wedstrijd tegen regerend landskampioem Hijken kwam er een - volgens kenners - verbijsterende 13-7 stand op het bord. Een gelijkspel was voor de Schiedamse dammers genoeg geweest voor de titel.

Het was voor de vierde keer in de geschiedenis dat het landskampioenschap in het dammen naar Schiedam gaat. Tien jaar terug, met de huidige wereldkampioen Schwarzman in de gelederen, gebeurde het voor het laatst.

VST hoort in de competitie tot de teams die met de beperkt budget, bouwen aan een team. Een team met grootmeester en subtoppers. Oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg houdt bijvoorbeeld voor elke wedstrijd een masterclass, waarbij partijen van de VST-spelers worden besproken. Meer dan 750 partijen schijnen zo in de loop van vijftien jaar te zijn doorgenomen, iets wat bij andere clubs ontbreekt. VST ziet het behaalde kampioenschap als het resultaat van dit lang volgehouden beleid. Maar ook geluk speelde een rol, bijvoorbeeld dat VST de tegenstanders kreeg die een speelronde eerder tegen Hijken vaak tegen een nederlaag waren opgelopen; dat knaagt aan het zelfvertrouwen.

In de barrage om de titel was een ongekend aantal grootmeesters van de partij. Hijken kwam met acht klasbakken aan de borden, VST moest het doen met vier van die gerenommeerde dammers. Het was mede daarom dat in de wedstrijd aanvankelijk door de Schiedammers werd ingezet op tien remises. Op bordpunten (behaalde winstpartijen in de hele competitie, zeg maar het doelsaldo) stond Schiedam vier punten voor.

VST begon de wedstrijd sterk en geconcentreerd. Waar sprake was van nadelig krachtsverschil (alle spelers hebben een rating), werd alles op alles gezet om een puntendeling te bereiken. Op de spaarzame borden waar sprake was van krachtvoordeel werd voluit ingezet op de winst, met de wetenschap dat niets moest, een remise volstond immers. Maar gaandeweg de wedstrijd slaagden de Schiedamse spelers erin om voordeeltje te boeken en deze uit te buiten. 

Voor het eerst in zijn leven ramde voorzitter Frits Luteijn dan ook binnen twintig zetten de helft van de stukken van het bord. Als eerste moest tegenstander internationaal grootmeester Domchev erkennen, dat winst er niet inzat. Oud-wereldkampioen Wiersma van Hijken kreeg geen enkele winstkans tegen teamleider Rob Clerc. Thomy Mbongo gaf uitdager om de wereldtitel, Roel Boomstra geen centimeter ruimte om te winnen. Om vier uur in de middag waren alle gevaarlijke Drentenaren aldus reeds uitgeschakeld.

De wedstrijd kwam daarna open te liggen. Aan drie borden stonden de Schiedammers goed tot gewonnen en aan twee waren ze aan het vechten voor lijfsbehoud. Alles viel uit in het voordeel van de thuisclub. Beide wanhopige verdedigers slaagden erin het puntje binnen te slepen, terwijl alle voordelige stellingen gewonnen werden. Gantwarg opende de rij met een overwinning op internationaal grootmeester Hendrik van der Zee. Jeugdspeler Jitse Slump mocht tegen internationaal grootmeester Ivan Trofimov. overleefde een moeilijke opening maar hield vol en kon het resulterende motiefeindspel binnenhalen. Ron Heusdens mocht tegen de enige 'normale' speler in het Drentse team, Jan Ekke de Vries en ook die partij eindigde in Schiedamse winst. VST kampioen!