Categorie├źn

Service

Van Stigt Thans wint - maar dat was al voor de wedstrijd zeker

Van Stigt Thans wint - maar dat was al voor de wedstrijd zeker
Sport

Van Stigt Thans wint - maar dat was al voor de wedstrijd zeker

  • Redactie
  • 20-09-2020
  • Sport
Van Stigt Thans wint - maar dat was al voor de wedstrijd zeker

Foto's: VST


DAMMEN - De opening van het damseizoen tussen Van Stigt Thans en Van Stigt Thans is gewonnen door Van Stigt Thans. Nee, geen verrassingen: het eerste won van het tweede.

Verrassend voor velen was wel dat nationale damcompetitie van start kon zonder veel problemen. Op één vereniging na verscheen iedereen gewoon achter de borden. Alleen CCR uit Rotterdam liet tot tweemaal toe verstek gaan. Het is niet duidelijk waarom. De grote verrassing van de eerste ronde was de nederlaag die torenhoog favoriet en landskampioen Hijken leed tegen concurrent Huissen. Een ongekende verzameling grootmeesters bleek niet voldoende toen na zeven remises aan het laatste bord grootmeester Dolfing verloor tegen collega grootmeester Baliakin.

Het Schiedamse Van Stigt Thans speelt dit jaar met twee ploegen in de ereklasse. Om ongewenste afspraken te voorkomen moeten teams van dezelfde vereniging de eerste ronde tegen elkaar. Aangezien het tweede het moest doen zonder hun drie sterkste spelers Mbongo, Niami en Aligna, vanwege de reisbeperkingen met Frankrijk, was de uitslag geen echte verrassing. Het werd 11-5.

Evenwel er moest nog flink gewerkt worden voor het zover was. Aan vrijwel alle borden was er een Elo-verschil van meer dan honderd punten. Overal gingen de spelers van het tweede voor een benauwde remise. Pas na vier uur spelen was er aan drie borden een verschil: Anton van Berkel, Casper Remeijer en Ron Heusdens wonnen. Maar wel na een remiseachtig afspel met kleine verschillen.

Heusdens stond tot het late middenspel niet duidelijk beter in een klassieke stand. Beide spelers lieten steeds de klok lopen tot de laatste seconde. Met een tempodwang werd afgewikkeld naar een vijf-om-drie eindspel, dat nauwelijks kansen bood. Voor winst tegen een dam zijn vier stukken nodig en zeker twee van de vijf stukken van Heusdens waren kwetsbaar. Een van deze twee hangende stukken moest door een waar mijnenveld op een of andere wijze de damlijn zien te bereiken. Tegenstander Geert Prinsen durfde echter niet resoluut af te wikkelen naar een remise vier-om-twee eindspel, bleef zet na zet aarzelen en moest daardoor in het zesde uur spel opgeven.

Peter van der Stap bereikte tegen Anton van Berkel moeiteloos een remiseachtig afspel. Maar dan moeten er in zeer korte tijd tal van lastige beslissingen genomen worden. Via een leuke finesse baande Anton van Berkel zich een weg naar winnende dam. Gebrek aan tijd speelde ook een rol in de partij Casper Remeijer - Walter Thoen. De witspeler weefde een aantal venijnige finesses in de stand, maar maakte een fout tijdens de afwikkeling naar het eindspel. Een bijzonder lastig vier-om-twee eindspel werd daarna toch nog binnengebracht omdat de tegenstander de remise niet kon geloven.

Schiedam speelt in gebouw De Ark. Het hele gebouw was geschikt gemaakt voor het evenement. De eerste ronde ging het slechts om 32 spelers, omdat het eerste tegen het tweede speelde. In de rest van de competitie moet er rekening gehouden worden met 48 spelers plus één arbiter, barvrouw en nul toeschouwers. Het is de bedoeling om spelers tevens in het kerkgedeelte van De Ark te zetten. Dan is anderhalve meter moeiteloos haalbaar. Er was sprake van eenrichtingsverkeer op de looppaden tussen de borden en veel ontsmettingsmiddelen. Het is afwachten of andere verenigingen een even mooie ruimte ter beschikking hebben.