Nu vragen volwassenen om handtekening van Francine Oomen
- Redactie
- 30-09-2023
- Uit

SCHIEDAM - Ooit waren het tieners, pubers, die zich door Francine Oomen mee aan de hand genomen voelden op hun zoektocht tot volwassenheid. Gisteren waren het bij het Schiedams Boekhuis vooral volwassenen die kennis kwamen met de schrijfster, omdat ze dankbaar waren.
Ze hadden zich herkend in de personages die de schrijfster in haar 'Hoe overleef ik-serie' neerzette. Vaak in moeizame periodes in hun leven. En deden dat opnieuw in het laatste boek van Oomen, 'Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?'. De terugkerende hoofdrolspeelster Rosa is daarin ook volwassen geworden en 'overleeft' de periode na haar afstuderen, met alle leeftijds- en generatieperikelen van dien. Het nieuwe boek verschaft de vertrouwde survivaltips, die Oomens jonge lezers destijds hun schooltijd door sleepten.
Oomen was gaan schrijven na een oproep van Jurriaan Hendriks, die in een video op Tiktok vroeg of er niet een nieuw epistel in de serie kon komen, met de periode als half-twintiger. Oomen besloot erop in te gaan, nadat ze een oproep plaatste waarin ze vroeg of haar lezers dat een goed voorstel vonden. De 4500 reacties waren overtuigende genoeg, zodat de schrijfster, geïnspireerd door haar eigen kinderen in een vergelijkbare levensfase, achter haar schrijftafel kroop.
In 'Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?' - dat gisteren gif over de toonbank ging om met een handtekening mee naar huis te worden genomen - blijkt Oomen een snaar te raken die veel mensen van rond de millenniumwisseling bezighouden. Ze maakte er op basis van de reacties op haar oproep een zogenaamd moodboard van. "Een grote plek op het moodboard was voor eenzaamheid, dat liep als een soort onzichtbare rode lijn door veel berichten heen. En ik merkte ook al snel op dat deze generatie eigenlijk niet goed geleerd heeft hoe ze met elkaar kunnen praten over hele kwetsbare zaken."
Iemand van 25 heeft ervaren dat een vriendenkring uit elkaar valt, soms meerdere keren. "Ze moeten vaak ergens anders opnieuw beginnen en missen een soort inbedding. Zeker als je ouders alles voor je deden – al is dat lang niet altijd het geval." Corona deed daarbij geen goed, aldus de schrijfster. "En sociale media wekken weliswaar de suggestie van gemeenschap, maar leveren dat in wezen niet", zo zei ze in een interview met De Correspondent. "Het is geen voedende manier van contact. Eerder zuigend."
Wat Oomen daar tegenover zet is het bieden van zelfvertrouwen. In ieder mens ligt wijsheid beschoren, daar heb je in principe geen schrijfster voor nodig.