Categorieën

Service

Vele handen maken licht werk bij Babbersmolen

Vele handen maken licht werk bij Babbersmolen
Wonen

Vele handen maken licht werk bij Babbersmolen

  • Ted Konings
  • 10-03-2018
  • Wonen
Vele handen maken licht werk bij Babbersmolen

Foto's: Petra Lanphen

SCHIEDAM - Het was bijna een gezicht naar Anton Pieck, vanmiddag in de Babberspolder. Tientallen leden van de Schiedamse serviceclubs staken een handje, een paar handen toe rond de recent in oude glorie herstelde molen: met het knotten van wilgen en het invlechten van het riet voor de eendenkooi.

De Lions en de Rotarians en de leden van de Ronde Tafel waren massaal op komen dagen, op het drukste moment van de dag wel met zo'n zestig mensen, na de uitnodiging van De Schiedamse Molens in het kader van NL Doet. De molenbeheerder heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt van het herstel van de poldermolen, naar verluidt de oudste stenen poldermolen van het land, uit 1710. Recent nog werden de roeden vernieuwd, omdat vorig jaar was gebleken dat de stalen roeden die eerder werden gestoken een verhoogd risico op breuk met zich meebrachten. Een oude schildering op de molen werd hersteld en ook het interieur wordt in oude staat teruggebracht.

Maar zeker ook de directe omgeving van de molen heeft het afgelopen jaar een gedaanteverandering ondergaan. De Schiedamse Molens maakte van het kleine stukje polder een educatief park, waar jong en oud kunnen leren over het functioneren van het polderlandschap in vroeger tijden en waar ook het leven van de molenaar pakweg honderd jaar geleden wordt nagebootst. Met een kleine wilgengriend voor hout, met een eendenkooi voor wild, met een groetentuin met 'klassieke' groenten als knolraap en schorseneren - want tomaten werden honderd jaar geleden in Nederland nog niet verbouwd.

Vandaag werd een grote slag geslagen: met zoveel hulpvaardige handen werden alle wilgen geknot, houtwallen geplaatst en de vangpijp van de enkelvoudige eendenkooi werd ingevlochten. Met de nodige zweetdruppels, een enkele blaar en zeer frequent zichtbaar: een grote glimlach.