Categorieën

Service

Verdachten uit stad frauderen ton bij elkaar

Verdachten uit stad frauderen ton bij elkaar
Nieuws

Verdachten uit stad frauderen ton bij elkaar

  • Redactie
  • 01-09-2022
  • Nieuws
Verdachten uit stad frauderen ton bij elkaar

Foto: politie


SCHIEDAM - Agenten van de Financiële Opsporing van de eenheid Rotterdam hebben dinsdag drie verdachten aangehouden uit Schiedam en Vlaardingen. Zij zijn tussen de 22 en 25 jaar en werden in hun woonplaatsen aangehouden. Ze worden verdacht met zogenaamde Vriend in Nood-fraude meer dan honderdduizend euro achterover te hebben gedrukt. 

De drie zouden moedwillig de indruk hebben gewekt vriend of familie te zijn van mensen om deze te bestelen. Met een smoes - 'ik heb dringend geld nodig' - wordt gevraagd geld over te maken. Slachtoffers tuinen in de fraude in de veronderstelling van doen te hebben dat met een vriend of familielid. In plaats daarvan gaat het geld naar rekeningen van geldezels, die zich laten lenen voor het gebruik van hun bankrekeningen.

In het onderzoek naar de drie werden ook tien van dergelijke geldezels als verdachte gehoord. 

Bij doorzoekingen in de woningen van de drie hoofdverdachten werd onder andere een vuurwapen aangetroffen en daarnaast veel telefoons, veel simkaarten en bankpassen op naam gesteld van derden. Alles is in beslaggenomen. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten landelijk actief waren. Ze hebben minimaal honderdduizend euro buitgemaakt, wat nog een voorlopige en voorzichtige schatting is. Bij één van hen werd een geldbedrag van ruim elfduizend euro aangetroffen. Deze 25-jarige verdachte zal morgen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. De anderen zijn in vrijheid gesteld, maar blijven verdachte.