Categorie├źn

Service

Verdrietige Schiedammer richt ravage aan bij vlucht

Verdrietige Schiedammer richt ravage aan bij vlucht
Nieuws

Verdrietige Schiedammer richt ravage aan bij vlucht

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 07-12-2021
  • Nieuws
Verdrietige Schiedammer richt ravage aan bij vlucht

SCHIEDAM – Na klachten vanuit de buurt over geluidsoverlast nam de politie om vijf uur ’s ochtends een kijkje bij een geparkeerde wagen op het Archimedesplein in Schiedam. Achter het stuur zat de beschonken en verdrietige S.O. (31). Toen agenten hem vroegen naar zijn rijbewijs, maakte de inzittende ‘in paniek’ de beslissing om te vluchten.

O. ramde eerst het politiebusje, reed daarna in op agenten en ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor. Doordat hij door een van de politiemensen met pepperspray in zijn ogen was gespoten, raakte O. volledig het zicht kwijt en ramde kort erna enkele geparkeerde auto’s. Voor de geschrokken agenten was het een koud kunstje om de bestuurder daarna in de boeien te slaan.

Bijna twee jaar na dit voorval op 26 december 2019 verscheen O. dinsdag voor de politierechter in Rotterdam. Daar vertelde hij de rechter dat privéproblemen destijds aanleiding voor hem waren om zo vroeg in zijn auto te gaan zitten. "Ik was pas getrouwd, maar het ging niet zo goed thuis. Ik had in het begin van de relatie al spijt. In de auto dronk ik een paar glaasjes en zette de muziek aan, waarop omwonenden de politie hebben gebeld.’’

Toen de agenten hem aanspraken door het raampje van zijn auto en naar zijn rijbewijs vroegen, zou O. hebben gepanikeerd. In augustus dat jaar was de Schiedammer veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke rijontzegging voor het rijden onder invloed. Hij zou bang zijn geweest dat hij nu in de problemen kwam, wat ernstige gevolgen zou hebben voor zijn werk.

"Ik kon niet logisch nadenken en ben weggereden. Dat had ik niet moeten doen’’, erkende O. die bij zijn vlucht eerst achteruit reed. Daarbij ramde hij het politiebusje van de agenten, waarna hij vervolgens vooruit reed en de politiemensen moesten wegspringen. "Maar ik ben absoluut niet expres op ze ingereden’’, bezwoer O.

Een van de agenten had de Schiedammer bij diens vlucht nog wel met pepperspray in de ogen gespoten. Erg ver kwam hij daardoor niet met zijn wagen. O. ramde enkele geparkeerde auto’s en kwam op de Ohmstraat tot stilstand. "Dat moet een behoorlijke klap zijn geweest als ik de foto’s zag’’, hield de rechter hem voor. O: "Ik schrok er van toen ik het zag."

Volgens de rechter had de kamikazeactie van O. op een drukker moment van de dag anders af kunnen lopen. "U had geluk dat het pas vijf uur of half zes ’s ochtends was. Stel dat er allemaal mensen op straat hadden gelopen. Of een vader zoals u die met zijn dochtertje naar de speeltuin liep. Dan had u hier ook kunnen zitten, omdat u iemands leven had verwoest.’’

Het Openbaar Ministerie wees erop dat de Schiedammer destijds al in een proeftijd liep en in juli vorig jaar bovendien nogmaals was gepakt voor het rijden onder invloed op een scooter. "Hij zat niet lekker in zijn vel, maar had ook een paar glaasjes op’’, begon de officier van justitie haar strafeis. "Hoewel de politie hem maande te stoppen en hij werd gepepperd, is hij doorgereden. Dat is dan geen ongeluk meer. Het had veel erger kunnen aflopen. Zorgelijk.’’

Ze eiste zestig uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke rijontzegging. Hoewel O. al geruime tijd zijn rijbewijs heeft moeten inleveren, wilde de officier daar nu nog twee maanden bovenop gooien vanwege de eerdere voorwaardelijke straf.

De rechter nam die eis geheel over en bevond O. schuldig aan het veroorzaken van gevaar op de weg en het inrijden op de agenten die O. elk ook driehonderd euro schadevergoeding moet betalen. "U hebt dat niet expres gedaan, maar hebt wel dat risico genomen omdat er weinig ruimte was’’, zei de rechter in haar vonnis.

O. betuigde spijt. "Ik heb er van geleerd en drink geen druppel meer. Het is gewoon klaar. Ik moet voortaan gewoon zeven keer nadenken voor ik een besluit neem.’’