Categorieën

Service

Archief gemeentebestuur 1990-1998 openbaar

Archief gemeentebestuur 1990-1998 openbaar
Politiek

Archief gemeentebestuur 1990-1998 openbaar

  • Redactie
  • 12-09-2023
  • Politiek
Archief gemeentebestuur 1990-1998 openbaar

Foto: archief

SCHIEDAM - Laatste nieuws: Toevoeging van stadsarchivaris Laurens Priester: het gaat om een papieren archief. "In totaal 2200 archiefbestanddelen die in schitterende archiefdozen en dossiermappen verpakt zijn en op legborden in de archiefbewaarplaats staan." 

Het archief van het gemeentebestuur Schiedam van 1990 tot 1998 wordt openbaar gemaakt. Morgen zullen de documenten symbolisch worden overgedragen aan het Gemeentearchief Schiedam. 

De documenten zijn voortaan voor iedereen kosteloos in te zien bij het gemeentearchief. Wethouder Antoinette Laan is tevreden met die mogelijkheid. “Openbaarheid van archieven is belangrijk voor het goed functioneren van onze democratie. Dankzij de inspanningen van de medewerkers van het gemeentearchief kan iedereen het handelen van het gemeentebestuur gedurende de periode 1990-1998 nagaan.” 

Onder de stukken 'genoeg' belangwekkende onderwerpen. Denk aan de besluiten die zijn genomen rond - het tracé - van de A4 Delft-Schiedam en het project van de tweede Beneluxtunnel. "Onderzoekers zullen ook vast nieuwsgierig zijn naar de afspraken die de raadsfracties hebben gemaakt over hoe ze om moesten gaan met de (extreem)rechtse Centrumdemocratenfractie", zo meldt het huidige gemeentebestuur bij monde van een perswoordvoerder zelf.

De stukken zijn door medewerkers van het gemeentearchief in goede, geordende en toegankelijke staat gebracht. "Bij de overbrenging is ook de griffier uitgenodigd, want de stukken zijn nog van vóór de invoering van het dualisme in 2002. Voor die tijd waren wethouders nog lid van de gemeenteraad." Na 2002 is er zowel een archief van het college van burgemeester en wethouders als een archief van de gemeenteraad.