Categorieën

Service

Vierhonderd handtekeningen voor opkoopbescherming in west

Vierhonderd handtekeningen voor opkoopbescherming in west
Politiek

Vierhonderd handtekeningen voor opkoopbescherming in west

  • Redactie
  • 02-10-2024
  • Politiek
Vierhonderd handtekeningen voor opkoopbescherming in west

'Al tien dagen lang drie matrassen op de hoek van de straat'

SCHIEDAM - Enkele tientallen bewoners van Schiedam-West togen gisteren naar het stadhuis om kracht bij te zetten aan de oproep die een van hen deed aan de Schiedamse politiek: voer in het westelijke stadsdeel (‘in ieder geval het deel boven de BK-laan’) de opkoopbescherming van woningen in die ook al in oost en Nieuwland geldt.

De inwoners van west overhandigden daarbij een petitie, ondertekend ‘door vierhonderd huishoudens uit Schiedam-West’ aan Damien van der Zwan, commissielid van de gemeenteraad namens Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) en voorzitter van de ‘speakercorner’ waarop de bewoners van zich lieten horen. Burgemeester Harald Bergmann was wel aangekondigd als ontvanger van de petitie, maar liet wegens andere afspraken toch verstek gaan. Een flink aantal raadsleden zat in de zaal.

Eric Schippers zette als spreker namens de groep de ergernissen van de bewoners op een rijtje. Hij constateert dat het woongenot in zijn buurt de afgelopen jaren achteruitloopt. Overbewoning van huizen is daar een belangrijke reden voor, zo stelde hij. “Huizen worden massaal opgekocht door bedrijven die er veel te veel personen inzetten als bewoners.” Tientallen panden zijn zo opgekocht, ‘en daar ondervinden wij veel overlast van’: “Er ligt veel vuil op straat, vandaag nog een berg van anderhalve meter hoog. Er is verkamering, legaal of illegaal, die zorgt voor veel lawaai, veel verkeer, dronken mensen in de straat en vechtpartijen. Prostitutiepanden zijn inmiddels gesloten, er is drugsoverlast, ballonnetjes, blowen, dealen.” Enkele bewoners laten ‘bewapend’ de hond uit, aldus Schippers. “Men durft elkaar niet meer aan te spreken, er zijn al bedreigingen geuit.”

Grote ergernis daarbij: naar wie richt je je als de nood aan de man is? “De politie geeft aan: handhaving is het juiste loket, en handhaving zegt: je moet bij de politie zijn.” Al met al betekent dit in de praktijk, aldus Schippers, dat er na vijven niemand bereikbaar is bij problemen. “We snappen het niet, in een stad met tachtigduizend inwoners!”

Een andere irritatie is de respons vanuit het stadskantoor op de klachten. “Op 22 augustus hebben we bij een van ons thuis een gesprek gehad met enkele ambtenaren en mensen van team Ondermijning en team Handhaving en daarin hebben we al onze zorgen kunnen zeggen, maar nadien hebben we niets meer gehoord - en het is nu 1 oktober. We zien het niet gebeuren.” Publicaties zoals op deze site leidden ook niet tot inhoudelijke reactie, laat staan optreden.

Invoering van opkoopbescherming lijkt de bewoners een probaat middel om de problemen te lijf te gaan. Elders in de stad geldt die al. “We zien dat bedrijven die eerder in oost en Nieuwland actief waren, nu in onze wijk west panden aan het opkopen slaan. Er is sprake van een waterbedeffect.” Precies naar west, omdat daar nog relatief grote panden te vinden zijn voor een in vergelijking met elders schappelijke prijs, die bovendien te verkavelen zijn. “Bij ons in west en in zuid nog. Waar heb je elders in Schiedam deze panden?” Is een woning ‘eens verkamerd, zie dan de bewoners er nog maar eens uit te krijgen’. “Het is ons in één pand gelukt, maar daar zijn sinds gisteren weer mensen in.” 

Opkoopbescherming betekent zo veel als dat er een vergunning nodig is om een woning - in de eerste vier jaar na aankoop - te mogen verhuren. En die vergunning wordt alleen onder strikte omstandigheden afgegeven, bijvoorbeeld bij verhuur aan familie. Ze geldt voor woningen onder de 435.000 euro. 

Ondertussen gaat het verhuren van - delen van - woningen aan tijdelijke bewoners door, aldus Schippers. “Vandaag heb ik in een voormalige supermarkt weer matrassen gezien waar de kassa’s stonden. En al tien dagen lang liggen er drie matrassen op de hoek van de straat, ook al hebben verschillende bewoners - want dat is ons aangeraden, als één bewoner melding doet dan is dat niet genoeg - dat gemeld.”