Categorie├źn

Service

Vlaardingen gaat zelf nieuw zwembad bouwen

Vlaardingen gaat zelf nieuw zwembad bouwen
Nieuws

Vlaardingen gaat zelf nieuw zwembad bouwen

  • Redactie/Vaardingen24
  • 14-12-2022
  • Nieuws
Vlaardingen gaat zelf nieuw zwembad bouwen

SCHIEDAM - Vlaardingen krijgt een nieuw zwembad. Daartoe heeft het college van B&W van de stad besloten. Die stap betekent dat Vlaardingen niet samen met Schiedam een zwembad gaat ontwikkelen; een idee waar enige tijd over is gesproken.

Zie dit artikel.

Vlaardingen kiest ervoor om een nieuw zwem- en recreatiebad De Kulk te bouwen, zo stelt wethouder Arnoud Proos: "De gemeente en het college vinden het belangrijk dat de stad een mooi zwembad heeft. We willen heel graag een breed en kwalitatief goed sportaanbod bieden. Het huidige zwembad voldoet helaas niet meer volledig aan de eisen en de wensen die we hebben en die in de toekomstvisie op zwemmen zijn vastgelegd. Daarom ben ik blij dat we nu deze keuze gemaakt hebben. Ik kijk uit naar een mooi vervolgtraject, waarbij we ook graag onze inwoners betrekken.''

Het bestuur van zwembad De Kulk geeft in een reactie aan blij te zijn met dit besluit. "We waarderen het dat het signaal dat we hebben afgegeven serieus is opgepakt door de gemeente. We kijken ook uit naar de samenwerking met de gemeente om te komen tot een hoogwaardig nieuw zwembadconcept.''

Het college had de keuze om het huidige zwembad grondig te renoveren of om te kiezen voor nieuwbouw. Met de keuze voor nieuwbouw start een nieuw proces van het vinden van een geschikte locatie. Dat kan dezelfde plek zijn of een plek elders in de gemeente. Een adviesbureau gaat daarom in 2023 starten met een onderzoek naar een geschikte locatie. Dit kan zodra de gemeenteraad ook heeft ingestemd met de keuze voor nieuwbouw.

De gemeente stelt dat aan de beslissing om een nieuw zwembad te realiseren, die vastgestelde visie op zwemmen ten grondslag ligt. De basis van deze visie is dat een zwembad toegankelijk moet zijn voor alle inwoners. "Dit betekent dus dat het zwembad op een locatie moet komen die voor alle Vlaardingers goed bereikbaar is. Daarbij is het in deze waterrijke omgeving belangrijk dat iedereen zwemvaardig is. Het nieuwe zwembad moet dus plek kunnen bieden aan aanbieders van verschillende typen zwemsport. Bij de inrichting van het zwembad wordt expliciet aandacht geschonken aan het maken van een omgeving die zowel fysiek als sociaal veilig moet zijn. Voor iedere bezoeker moet het een plek zijn die fijn voelt om te verblijven."

Vanuit een enquête onder de inwoners komt nadrukkelijk de wens voor een buitenzwembad naar voren, zo stelt de gemeente. "Het onderzoek laat zien dat een buitenzwemvoorziening een aanzienlijke investering met zich meebrengt. Desondanks zal serieus onderzocht worden of het buitenzwemmen bij het nieuw te bouwen zwembad gerealiseerd kan worden."

Zwem- en recreatiebad De Kulk is een begrip in Vlaardingen. Het is in 1997 gebouwd en vele Vlaardingers hebben hier sindsdien hun zwemdiploma gehaald. Ook is het de plaats waar verenigingen een plek hebben voor onder meer wedstrijd- en reddingszwemmen. Voor de echte wedstrijdzwemmer is er een 25-meter wedstrijdbad en voor de meer recreatieve zwemmer een 25-meter bad met beweegbare bodem. Daarnaast is er een recreatiebad met een 45 meter lange glijbaan, een watergordijn, een stroomversnelling en andere mogelijkheden om te ontspannen, waaronder een whirlpool en de bruisbanken.