Categorie├źn

Service

Voormalig zwembad volgende maand gesloopt

Voormalig zwembad volgende maand gesloopt
Nieuws

Voormalig zwembad volgende maand gesloopt

  • Redactie
  • 13-10-2021
  • Nieuws
Voormalig zwembad volgende maand gesloopt

Er komen zeventien houten woningen op de bestaande ondergrondse kelders van zwembad zelf; foto: archief


SCHIEDAM - Midden in een stadsblok van Schiedam-West staat een zwembad dat al meer dan 25 jaar verlaten is. Op deze plek verrijzen zeventien houten woningen op de bestaande ondergrondse kelders van zwembad zelf, die worden verbouwd tot een parkeergarage. De sloop van het zwembad staat voor volgende maand op de agenda, zo is te zien op de planning van het project.

Met de bouw van het sportfondsenbad werd in 1933 begonnen. Via particulieren die spaarden via zogenaamde ‘spaarkassen’ – een soort crowdfunding avant la lettre – werden door heel Nederland Sportfondsenbaden gebouwd, waaronder deze in Schiedam. Van het bouwblok werd eerst de helft aan de Burgemeester Knappertlaan gebouwd, vervolgens verrees het zwembad en tenslotte het sluitstuk met de woningen aan het Volkspark. Het hypermoderne zwembad lag daardoor uiteindelijk volledig ingebouwd in een woningbouwblok. Op 18 november 1934 opende het bad zijn deuren, dat de mogelijkheid bood om door een te openen schuifdak in de open lucht te zwemmen. Na zestig jaar dienst te hebben gedaan, sloot eind januari 1994 het Sportfondsenbad op deze plek zijn deuren. Sindsdien heeft de locatie, ondanks vele plannen en initiatieven, nog geen definitieve nieuwe bestemming gekregen. Met het Stadsbad komt daar verandering in.

Het Stadsbad komt op de plek waar nu nog het leegstaande voormalige zwembad staat. Van dit gebouw worden de kelders op een creatieve manier hergebruikt. In het voormalige zwembad wordt een parkeerkelder gerealiseerd. Waar de kelders nog in een goede staat zijn, is het gebouw zelf in aanzienlijk minder goede staat. Het bovengrondse deel van het zwembad wordt dan ook voorzichtig gesloopt om plaats te maken voor de woningen. Deze worden in een houten bouwsysteem bovenop de kelder gebouwd binnen de contour van het huidige zwembad. De totale grootte van het bouwvolume neemt echter flink af, omdat de grote aanbouw aan de zuidkant (bij de parkeerentree) plaatsmaakt voor buitenruimtes. Er zijn twee entrees: een voetgangersentree door het bouwblok aan de Burgemeester Knappertlaan en de parkeerentree aan de Bosboomlaan.

De woningen zullen – afhankelijk van het type - bestaan uit twee en drie bouwlagen en worden ongeveer net zo hoog als het huidige zwembad. Donkere houten kaders, met lichte invullingen van hout en glas, herinneren aan de betonnen kaders die kenmerkend zijn voor het huidige gebouw. Mos-sedumdaken zorgen voor een uitzicht over de daken en de diversiteit aan beplanting zorgt voor een groen woonmilieu. Aan de westkant van het gebouw komt een collectieve tuin, waarvan de uitvoering en inrichting in overleg wordt vormgegeven: een moestuin, plantenkasje, speelvoorziening, bloemenperk, barbecueplek – er is van alles mogelijk. 

De plannen zijn ingediend bij de gemeente voor een omgevingsvergunning. Op dit moment vinden diverse onderzoeken plaats, zoals naar flora en fauna. Deze maand starten de bouwvoorbereidingen door de aannemer, zo is te zien op de projectplanning. Vervolgens start de sloop in november en in december start de verkoop van de woningen. In januari start de bouw.

Lees hier ook een eerder artikel