Categorieën

Service

Vorming van college hoort bij normale bestuurskosten

Vorming van college hoort bij normale bestuurskosten
Nieuws

Vorming van college hoort bij normale bestuurskosten

  • Kor Kegel
  • 30-06-2022
  • Nieuws
Vorming van college hoort bij normale bestuurskosten

Cock de Jong vroeg iets waar het college geen antwoord op heeft


SCHIEDAM – Het college van burgemeester en wethouders kan niet aangeven wat het smeden van een nieuw stadsbestuur heeft gekost. Dat antwoord krijgt AOV-raadslid Cock de Jong op zijn schriftelijke vraag. 

De vorming van een nieuwe coalitie alsmede de formatie van een nieuw wethouderscollege hoort namelijk bij de normale bestuurskosten, zegt het college van B & W. Het behoort tot de reguliere taken van de ambtelijke organisatie om eenmaal in de vier jaar het formatieproces te faciliteren. Dat geldt net zo goed voor de griffie, die de gemeenteraad ondersteunt. Ook de ambtelijke ondersteuning van de raadsleden hoort bij het gewone werk en daar worden geen aparte kosten voor geboekt. 

Alleen de inschakeling van twee verkenners, Nathalie Gouweleeuw en Fahid Minhas, alsmede van informateur Metin Çelik kan berekend worden. Hun vergoeding is overeenkomstig de vergoeding van politieke ambtsdragers en komt op een paar honderd euro. 

Cock de Jong was bang dat het in Schiedam vaak wat langer durende formatieproces te duur zou worden voor wat de gemeente zich kan permitteren. Hij wilde antwoord op zijn vraag voordat de wethouders geïnstalleerd zouden worden. Omdat de armoede in Schiedam ongekend is, wat volgens hem blijkt uit de toenemende belangstelling voor de Voedselbank, wilde hij precies weten wat de vergaderruimte, de catering en de inzet van ambtenaren, verkenners en informateur heeft gekost. Maar dat is allemaal niet afzonderlijk in rekening gebracht, daar komt het antwoord van het college op neer.