Categorieën

Service

VvE steekt er minder energie in

VvE steekt er minder energie in
Nieuws

VvE steekt er minder energie in

  • Redactie
  • 15-05-2020
  • Nieuws
VvE steekt er minder energie in
SCHIEDAM - De VvE Willem Landréplein in Groenoord gaf als eerste gehoor aan de oproep van het Servicepunt Woningverbetering om een gratis onderzoek naar de verwarmingsinstallatie van het complex te laten uitvoeren. Dat kan eigenaren een flinke energiebesparing opleveren. Wethouder Jeroen Ooijevaar van o.a. Milieu en Duurzaamheid overhandigde – op gepaste afstand - donderdag 14 mei het eerste adviesrapport over de blokverwarming in het complex aan het bestuur van de Vereniging van Eigenaren.

Het bestuur van de VvE is erg blij met de aanbevelingen in het rapport. Len van Kampen, beheerder van de VvE: “Als we de adviezen opvolgen, kunnen wij met minimale aanpassingen het energieverbruik gaan verlagen met 15%. Onze ketels staan afgesteld op 90 graden , dat is eigenlijk te hoog. 70 graden zou voldoende moeten zijn, maar dan krijgen veel bewoners hun woning niet warm. We kunnen de sensor die de buitentemperatuur meet, verplaatsen naar de noordzijde. Ook kunnen we enkele pompen met vaste instelling vervangen door toerengeregelde pompen en zouden we ‘slimme’ radiatorkranen kunnen plaatsen. Daarna kunnen we de aanvoertemperatuur lager gaan instellen.”

Blokverwarming

De meeste flats in Groenoord maken gebruik van blokverwarming. Ergens in het gebouw is er een stookhok met een centrale verwarming. Vanuit dit centrale punt vervoeren buizen de warmte naar de radiatoren in de woningen. Bewoners hebben dus geen eigen cv-ketel nodig. Wie dicht bij dat centrale verwarmingspunt woont, hoeft amper te stoken. Woon je aan het eind van de buis, dan is de woning nauwelijks warm te krijgen. Het is een veelgehoorde klacht over blokverwarming. In dat geval kiest een VvE er meestal voor om de aanvoertemperatuur van het warme water te verhogen. De gevolgen zijn vaak een hoger energieverbruik én een hogere energierekening. De oorzaak van het probleem zit ‘m vaak in een onjuiste afstelling van het verwarmingssysteem. 

Subsidie voor gratis onderzoek

Wethouder Ooijevaar is erg blij dat de VvE Willem Landréplein besloten heeft om het gratis onderzoek te laten uitvoeren. “Als de VvE besluit om de adviezen op te volgen krijgen 42 appartement eigenaren een lagere energierekening. Met het rapport kan het VvE bestuur eenvoudig offertes bij installatiebedrijven opvragen. Ik roep ook andere VvE’s op om zich aan te melden voor deze actie van het Servicepunt Woningverbetering.” Het Servicepunt Woningverbetering kan het gratis onderzoek aanbieden met een landelijke subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) waarmee ook particuliere eigenaren energiebesparende producten met korting kunnen bestellen. Het Rijk heeft een subsidie verdeeld over meerdere gemeenten.

Meer informatie of aanmelden via [email protected]