Categorieën

Service

Werkzaamheden molen De Noord op stoom

Werkzaamheden molen De Noord op stoom
Nieuws

Werkzaamheden molen De Noord op stoom

  • Redactie
  • 05-11-2018
  • Nieuws
Werkzaamheden molen De Noord op stoom

Foto's: De Schiedamse Molens


SCHIEDAM - Het werk aan De Noord schiet goed op.

Inmiddels zijn alle voegen tussen kap en balie uitgehakt, uitgezogen en gespoeld en zijn de metselaars aan het voegen geslagen. Dat werk zal naar verwachting, afhankelijk van het weer, over een week of drie klaar zijn. De oude voegen waren gemakkelijk te verwijderen en er zijn ook weinig scheuren en slechte oude stenen gevonden, zo meldt De Schiedamse Molens.

Het werk wordt in twee fasen uitgevoerd en opmerkelijk genoeg is men bovenin begonnen. Restaurant De Noordmolen, beneden in de romp, heeft tot dusver nog geen last van steigers voor de deur. Het restaurant kan ook als het deel van de molen onder de balie wordt aangepakt, gewoon open blijven.

In januari zullen de steigers boven worden afgebroken en beneden weer worden opgebouwd. Dat deel van de romp is veel groter, zodat er nog maanden werk in zal gaan zitten.

De Noord is volgens de kenners die hoogste van de Schiedamse (traditionele - de Noletmolen is hoger)molens en daarmee van de wereld, met 33 meter. Het werk aan de molen is de laatste grote klus in een onderhoudsplan voor alle Schiedamse  reuzen. Met name het metselwerk wordt gerestaureerd. Na de klus blijft het materiaal waarmee de molen is ingepakt nog zes weken om de romp zitten; dat helpt om de kalkmortel langzaam en gelijkmatig te laten drogen.