Categorie├źn

Service

Whatsapp in de ban bij volksvertegenwoordigers

Whatsapp in de ban bij volksvertegenwoordigers
Politiek

Whatsapp in de ban bij volksvertegenwoordigers

  • Redactie
  • 14-05-2021
  • Politiek
Whatsapp in de ban bij volksvertegenwoordigers

DELFT - De gemeenteraad van Delft doet Whatsapp in de ban. De gratis berichtendienst via internet geldt bij onze noorderburen niet langer als een formeel communicatiemiddel van de volksvertegenwoordigers.

Reden voor dit besluit van de raad zelf zijn de nieuwe gebruiksvoorwaarden die Whatsapp morgen invoert. De berichtendienst gaat gebruikersdata opslaan en delen met het moederbedrijf Facebook.

In plaats van informatie-uitwisseling in een appgroep gaan de raadsleden weer mailen en ook 'praten' via de chatfunctie van Microsoft Teams.

Het is een principekwestie, aldus D66-raadslid Christine Bel. "We wilden vooral over het voetlicht brengen dat er een sterke mate van dwang in kan zitten. Als raadsleden en bewoners op 15 mei niet akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden, kunnen ze de app niet meer gebruiken." Bel stelde in een motie voor Whatsapp niet langer te gebruiken en kreeg daarvoor een meerderheid in de raad. 

"We willen vooral dat niemand zich in de raad gedwongen voelt om van Whatsapp gebruik te maken", legt Bel uit. "Het werkt eigenlijk hetzelfde als de Coronaregels: we vergaderen nu nog steeds vanuit huis. Het liefst vergader je natuurlijk gewoon op een normale manier, maar je wilt niemand dwingen om toch te komen als ze zich onveilig voelen."

Zodoende worden de Whatspp-groepen van de raad, de raadscommissies en het presidium (burgemeester en fractievoorzitters) vanaf morgen niet meer gebruikt. Het staat individuele raadsleden uiteraard wel vrij om de app te gebruiken.

D66 Schiedam stelt in een reactie bij monde van fractievoorzitter John van Sliedregt zich te beraden of een stap als in Delft ook voor Schiedam wenselijk is.