Categorieën

Service

Woede over schrappen Brandersvaart onterecht

Woede over schrappen Brandersvaart onterecht
Uit

Woede over schrappen Brandersvaart onterecht

  • Han van der Horst
  • 18-08-2019
  • Uit
Woede over schrappen Brandersvaart onterecht

COLUMN - In eerste instantie ben je van plan om die slappe Phons Ockerse en zijn ploeg eens stevig van katoen te geven. Typisch Schiedamse slapjanusserij is het weer. Op de een of andere manier komt onze stad altijd weer lullig uit de bus. Nu hebben ze de gondelvaart, het erkende hoogtepunt van de Brandersfeesten, weer geschrapt. Het enige wat die uitbarsting van commercie nog verteerbaar maakte, misschien met uitzondering van de zwemwedstrijd door de vesten.

Verbitterd lopen de Schiedammers door de stad. Zij uiten hun verontwaardiging. Dan zeggen ze tegen elkaar: “Wat vind jij nou van die Hóógstraat?”

Het AOV heeft zich tot tolk gemaakt van de verontwaardiging door vragen te stellen aan het college van B&W. Dat moet alles in het werk stellen om de gondelvaart toch door te laten gaan. Het moet ook antwoord geven op de vraag waarom het genoemde hoogtepunt is geschrapt zodat alle Schiedammers ten diepste teleurgesteld zijn.

Deze vragenstellerij is onvoorstelbaar, want de verontwaardiging is niet terecht. Het college van B&W moet antwoord geven op vragen over een zaak die het bestuur van de Brandersfeesten aangaat en niemand anders.

Als het AOV wilde weten hoe de vork in de steel zat, dan ligt een afspraak met Phons Ockerse eerder voor de hand. Dan had hij nader uit kunnen leggen wat hij al aan alle media heeft verteld: er waren te weinig inschrijvingen. Het momentum is uit de gondelvaart geraakt, toen hij jaren niet door kon gaan omdat eerst de kademuren van de Lange Haven gerestaureerd moesten worden. En wees eerlijk: de herstelde gondelvaart van verleden jaar viel toch een beetje tegen. Van varende carnavalswagens met een origineel thema was bijna geen sprake meer.

Phons heeft gezegd: “Beter niks dan een aanfluiting”. Daar heeft hij groot gelijk in. Een rij plezierboten met reclameleuzen en feestverlichting erop is geen reclame voor Schiedam.

De oplossing van het probleem staat langs de kade: de Schiedammers willen wel naar de Brandersvaart kijken, maar ze willen te weinig geld en goed investeren in de bouw van boten. Dat is het probleem.

Je kunt het bestuur van de Brandersfeesten niks verwijten. Dat heeft zijn best gedaan.

Moeten we de gondelvaarten dan maar opgeven? Het is wel een goed idee als het bestuur van de Brandersfeesten in oktober (en niet later) al met bedrijven en verenigingen om de tafel gaat zitten om te zien of ze met vereende krachten de Brandersvaart 2020 weer nieuw leven in kan blazen. Als opmaat voor de grote supervaart in 2025 als Schiedam 750 jaar bestaat.

En als het allemaal ontaardt in afzeggingen en gezemel dan is Schiedam die Brandersvaart niet waard.

Maar voor hetzelfde geld vaart het elan in de vergadering en maken we een nieuwe start, want met die gondelvaart hebben we als Schiedamse bedrijven en organisaties wel goud in handen. Als we het goed aanpakken, als we bereid zijn er tijd, geld en liefde in te steken.