Categorie├źn

Service

Woningprijzen stijgen het hardst in Schiedam (en Vlaardingen)

Woningprijzen stijgen het hardst in Schiedam (en Vlaardingen)
Wonen

Woningprijzen stijgen het hardst in Schiedam (en Vlaardingen)

  • Redactie
  • 11-05-2020
  • Wonen
Woningprijzen stijgen het hardst in Schiedam (en Vlaardingen)

SCHIEDAM – Van alle huizenprijzen stijgen die in Schiedam en Vlaardingen het hardst. Dat meldt Ortec Finance in een zogenaamd Maandalert over de prijsontwikkeling op de woningmarkt.

Een huis, zowel in Schiedam als in Vlaardingen, kostte eind maart ongeveer elf procent meer dan een jaar daarvoor. Daarmee zijn er geen andere gemeenten in Nederland die zo’n waardestijging wisten te boeken. In Eindhoven stegen de koopprijzen van bestaande woningen met 10,5 procent. Vergelijk met Urk, waar de prijzen het minst stegen, met nog geen twee procent.

In maart stegen de koopprijzen het hardst in Weesp, met ongeveer 1,9 procent. In de gemeente De Wolden daalden de prijzen met 0,7 procent en daarmee was de daling het grootst van heel Nederland.

Maart is natuurlijk ook de maand waarop de Coronacrisis in Nederland in volle omvang uitbrak. De vraag of de maatregelen ter bestrijding van de virusinfectie effect hadden op de huizenmarkt wordt door Ortec negatief beantwoord. “In maart meten we geen effect op de huizenprijzen of de prijsontwikkelingen op de woningmarkt.”

De woningmarkt reageert over het algemeen langzaam op plotselinge crises. Ortec: “Een mogelijk effect kan pas later zichtbaar zijn, koopcontracten voor koopwoningen zullen immers op een eerder moment getekend zijn waardoor een mogelijk effect pas later zichtbaar is. Toch is er op basis van het aantal verkopen in maart geen reden aan te nemen dat de huizenmarkt negatieve effecten ondervindt. Het aantal verkopen is zelfs dertien procent hoger dan een jaar eerder.” Er werden in maart meer dan 23 duizend woningen verkocht, drieduizend meer dan een jaar eerder. In februari gingen ongeveer 19 duizend woningen over in andere handen. De aanschaf- en verkoopprijs van een Nederlandse woning lag in die maand ruim zeven procent hoger dan een jaar eerder.

In Schiedam werden er per iedere duizend woningen in maart 6,55 verkocht, in Vlaardingen 7,06.