Categorieën

Service

Woonwijk bij Zestienhoven afschilderen als paradijselijk is misleiding

Woonwijk bij Zestienhoven afschilderen als paradijselijk is misleiding
Nieuws

Woonwijk bij Zestienhoven afschilderen als paradijselijk is misleiding

  • Redactie
  • 15-10-2023
  • Nieuws
Woonwijk bij Zestienhoven afschilderen als paradijselijk is misleiding

Beeld van de site Thuis in Wilderszijde


SCHIEDAM - De Reclame Code Commissie veroordeelt Lansingerland, Bouwfonds en Batenburg Bouw wegens misleiding van potentiële huizenkopers. 

De website www.thuisinwilderszijde.nl, waarin de plannen met de nieuwe woonwijk Wilderszijde in Lansingerland uit de doeken worden gedaan onder de noemer ‘Wie wilder niet wonen’, is misleidend geweest. De drie partijen zouden zich niet meer op deze wijze uit moeten spreken, aldus de Reclame Code Commissie (RCC).

De Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast hadden de zaak eind juli bij de RCC aanhangig gemaakt omdat ze vonden dat de informatie op de site niet voldeed aan de geldende reclameregels. Op de internetpagina immers geen woord over het te verwachten leefklimaat in de wijk na realisatie: Wilderszijde ligt pal naast Zestienhoven.

Dat vliegveld was op een getoonde kaart op de site ‘weggegumd’, zo ontdekte de BTV. In plaats daarvan presenteert de website de aspirant-kopers/toekomstige bewoners van Wilderszijde een mooie rustige natuurlijke omgeving. De wervende tekst staat vol superlatieven waarmee wordt gesuggereerd dat bewoners een paradijselijke leefomgeving krijgen, groen en toekomstbestendig, aldus de BTV.

“Niet vermeld was dat de wijk op nog geen driehonderd meter meter afstand ligt van de aanvliegroute en op nauwelijks een kilometer afstand van de kop van de startbaan”, aldus de verontruste bewoners in hun klacht. “Evenmin zijn vermeld de ambitieuze groeiplannen die het vliegveld heeft.”

Door deze informatie weg te laten, bieden de initiatiefnemers achter de wijk geïnteresseerde huizenkopers geen eerlijke keuze, aldus BTV. “Vliegtuiglawaai is verantwoordelijk voor tal van medische indicaties als verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en slaapverstoring. De uitlaatgassen van straalmotoren bevatten kankerverwekkende stoffen als zwaveldioxide, benzeen en formaldehyde. Veel sportvliegtuigjes vliegen vanaf Rotterdam met loodhoudende brandstof die voor het wegverkeer al decennialang verboden is”, aldus de verontruste omwonenden.

Na een openbare zitting op 28 september jongstleden deed de RCC deze week uitspraak. Essentiële informatie over de woonwijk is met het ‘weglaten’ van het vliegveld ‘oneerlijk’ en ongeschikt als basis om besluiten te nemen. Het verweer van de projectontwikkelaar dat website nog niet de echte verkooppagina is en dat de mensen die geïnteresseerd zijn uit de regio komen er daarmee heus wel weten dat er een vliegveld bij de woonwijk ligt, snijdt volgens de RCC geen hout. 

BTV is opgetogen over de uitspraak. “Het verzwijgen van herrie is nu geen optie meer.” De vereniging diende ook een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt. “Die heeft inmiddels bevestigd de zaak in behandeling te nemen”, aldus de BTV. “De veroordeling door de commissie legt een goede bodem onder die casus. In tegenstelling tot de RCC kan de autoriteit forse boetes opleggen aan bedrijven die het consumentenrecht met voeten treden.”

In de lente zal de verkoop van de woningen in Wilderszijde beginnen.