Categorieën

Service

WOZ-waarde Schiedamse woningen: plus 3,8 procent

WOZ-waarde Schiedamse woningen: plus 3,8 procent
Wonen

WOZ-waarde Schiedamse woningen: plus 3,8 procent

  • Redactie
  • 20-06-2024
  • Wonen
WOZ-waarde Schiedamse woningen: plus 3,8 procent


SCHIEDAM - Het blijft een onderwerp waarvan je je af blijft vragen: is het nu goed of slecht nieuws? De gemiddelde WOZ-waarde van een Schiedamse woning steeg afgelopen jaar met 3,8 procent.

Dat betekent dat Schiedamse huiseigenaren dit jaar hoger ingeschaald worden als ze inkomstenbelasting betalen, en ook voor hun gemeentelijke en waterschapsbelastingen duurder uit zullen zijn. Tegelijkertijd zijn hun eigendommen meer waard geworden.

De WOZ-waarde van een woning was op 1 januari van dit jaar 299.000 euro. De WOZ-waarde voor 2024 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van woningen per 1 januari 2023.

Dat is fors minder dan de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland. Die kwam fors hoger uit dan in Schiedam, op 379 duizend euro. 

Aan de andere kant knabbelt Schiedam iets van de ‘achterstand’ af. Waar de WOZ-waarde in de stad 3,8 procent toenam, steeg die in Nederland gemiddeld met drie procent, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland vandaag weten.

Die toename was een stuk kleiner dan vorig jaar, toen de WOZ-waarde in Nederland maar liefst 16,1 procent hoger uitpakte dan een jaar daarvoor. Zie ook dit artikel. In de vijf jaar daar weer voor, steeg de waarde van de woningen jaarlijks tussen de zes en 9,3 procent.

De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Midden-Groningen en daalde het meest in Amsterdam. In Midden-Groningen steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 15,5 procent. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 276 duizend euro per woning. In Zeeland steeg de WOZ-waarde het meest van alle provincies, met 7,8 procent tot 304 duizend euro. 

In Amsterdam daalde de gemiddelde WOZ-waarde juist met 3,5 procent tot 499 duizend euro. Mede daardoor was de ontwikkeling in Noord-Holland met een stijging van 0,2 procent het laagst van alle provincies. Wel blijft Noord-Holland met een gemiddelde WOZ-waarde van 462 duizend euro koploper, op de voet gevolgd door de provincie Utrecht met 450 duizend euro.

In omliggende gemeenten steeg de WOZ-waarde in het algemeen meer dan in Schiedam. In Rotterdam kwam er 4,4 procent bij, in Vlaardingen 4,3 procent, in Maassluis 6,6 procent. In Midden-Delfland was de toename lager dan in Schiedam: 2,3 procent. Hetzelfde geldt voor Zoetermeer (+1,7%), Den Haag (+2,5%), Rijswijk (+2,6%), Nissewaard (+3,2%), Barendrecht (+3,6%), Albrandwaard en Pijnacker-Nootdorp (+3,7%). In Lansingerland lag die op hetzelfde niveau als in Schiedam, terwijl ook in Delft (+4,3%), Westland (+5%), Voorne aan Zee (+5,4%) en vooral Capelle aan den IJssel (+12,9%) de waarde van de woningen volgens de gemeenten juist weer meer toenam. 

Voor het vaststellen van de WOZ-waarde gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. De transactieprijzen van bestaande koopwoningen waren in januari 2024 bijna twee procent hoger dan een jaar eerder, maar deze prijsontwikkeling wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de WOZ-waarde zijn niet een op een vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde.

Overigens geldt de gemiddelde WOZ-waarde van 299.000 voor alle woningen in de stad, ook die van Woonplus. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in particulier eigendom in Schiedam ligt fors hoger, boven de 350.000 euro. Zie dit artikel.