Categorieën

Service

Zaterdag: het verhaal van 'de Gusto'

Zaterdag: het verhaal van 'de Gusto'
Uit

Zaterdag: het verhaal van 'de Gusto'

  • Redactie
  • 01-02-2018
  • Uit
Zaterdag: het verhaal van 'de Gusto'
SCHIEDAM - De Gusto staat centraal in de tentoonstelling met foto's van Cas Oorthuys die zaterdag opent in het stedelijk museum, en de roemruchte werf tussen Gorzen en Merwehaven is onderwerp van gesprek tijdens 'Het verhaal van Schiedam'. Ook aanstaande zaterdag.

Dirk Allewelt vertelt 'het verhaal' vanaf een uur bij de Historische Vereniging Schiedam op de Hoogstraat. Zijn verhaal is tevens de opening van de fototentoonstelling over 'de  Gusto'.

De in Schiedam opgezette en in 1905 geopende 'Werf Gusto' ontwikkelde zich in de jaren na 1930 tot absolute smaakmaker binnen de specialistische scheepsbouw. Gusto brak telkens weer records met unieke baggermaterialen, bruggenbouw, staalconstructies, hoogovens, drijvende kranen, speciale bokken en schepen binnen Nederland en ver daarbuiten. Dirk Allewelt werkte van 1972 tot 1975 bij de werf en wierp zich na de ondergang van het bedrijf in 1978 op als beschermer van het historisch erfgoed van deze unieke onderneming. Vanuit de Stichting Erfgoed werf Gusto werd onder meer een website opgezet. In juli zal een gedenkteken aan de Gusto worden onthuld aan de Maasdijk.

Allewelt richt zich in zijn verhaal vooral op het innovatieve karakter van het bedrijf waar hij werkte.