Categorieën

Service

Zes verhalen van jongvolwassenen met roots in Curaçao

Zes verhalen van jongvolwassenen met roots in Curaçao
Uit

Zes verhalen van jongvolwassenen met roots in Curaçao

  • Advertorial
  • 19-04-2023
  • Uit
Zes verhalen van jongvolwassenen met roots in Curaçao

Na de opening op 29 april zal deze tentoonstelling nog groeien; foto; Stedelijk Museum Schiedam


SCHIEDAM - In de tentoonstelling Hend’i mundu | Mens van de aarde vertellen zes jongvolwassenen met Curaçaose roots, wonend in Schiedam en omstreken, uiteenlopende verhalen over hun persoonlijke band met het eiland. Welke rol speelt familie? Wat betekent rijkdom? Hoe geef je vorm aan je identiteit? Op deze zoektocht zijn zij bijgestaan door gast-curatoren Melisa Cijntje en Melany Evora en kunstenaar Tarona. De tentoonstelling Hend’i mundu / Mens van de aarde is te zien van 29 april tot en met 1 oktober en is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao.

Crystal, Ebony, Keenan, Rovan, Sarah-Lee en Yeltsiny gaven begin 2023 gehoor aan de oproep van het museum. Met de vraag ‘Wat betekent Curaçao voor jou?’ gingen de gesprekken van start. Beeldend kunstenaar Tarona, ook verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling, maakte gedurende het proces portretten van het zestal. Deze krijgen een centrale plek in de tentoonstelling. Bij ieder portret is een verhaal te beluisteren. Het verbindende element is water, dat de tussenwereld verbeeldt tussen Curaçao en Schiedam. En ook kleur speelt een belangrijke rol, zoals het geel dat terugkomt in zowel de vlag van Curaçao als die van Schiedam.

Na de opening op 29 april zal deze tentoonstelling nog groeien. De zes deelnemers dragen ieder iets bij om hun verhaal kracht bij te zetten; van spoken word tot journalistiek onderzoek, van zelfportretten tot een kerstdiner in de zomer. Alle zes hebben ze een eigen verhaal te delen: als Schiedammers, Rotterdammers en als (kind van) Curaçaoënaars. Bovenal voelen ze zich allemaal een ‘Mens van de aarde’.

Hend’i mundu / Mens van de aarde is onderdeel van het langlopende co-creatie- en participatieprogramma Mijn Schiedam van Stedelijk Museum Schiedam, waarbij Schiedammers samen met het museum tentoonstellingen en programma’s ontwikkelen. De tentoonstelling kwam tot stand als reactie op de tentoonstelling Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds 21, Mondriaan Fonds, VSB Fonds en VriendenLoterij Fonds.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →