Zestien procent huizen Schiedam is energiezuinig
- Redactie
- 01-03-2023
- Wonen
SCHIEDAM - Verwonderlijk is het niet: het verschil tussen de prijs van een duurzame en een veel meer energievretende woning is afgelopen jaar gegroeid. Juiste Makelaar kwam tot de conclusie dat dat prijsverschil 250 procent is gegroeid, en dat is toch wel opmerkelijk. Conclusie lijkt te zijn dat Nederlandse huizenkopers voor het eerst echt serieus zijn gaan kijken naar, en waarde hechten aan, de al dan niet energiezuinigheid van hun toekomstige woning.
Dat heeft gevolgen voor de populariteit van huizen, wijken en gemeenten. In Schiedam kent volgens de Juiste Makelaar zestien procent van de woningen het energielabel A. Dat is niet opvallend veel; vergelijk met Rotterdam (21 procent), Delft (19%) en vooral Midden-Delfland (37%), Lansingerland (53%) en Pijnacker-Nootdorp (55%). Verklaarbaar is het wel, want met name in de twee laatstgenoemde gemeenten is de afgelopen jaren heel veel gebouwd. Opvallend matig doet Vlaardingen het, met twaalf procent van de woningen met label A.
Almere is landelijk koploper met 64 procent huizen met label A. Ook Houten doet het met 56 procent goed.
Daar tegenover staan in Schiedam relatief veel woningen met een slechte isolatie en de labels E, F of G. In Schiedam is dat respectievelijk veertien, tien en negen procent van de woningen, samen precies eenderde van alle huizen in de stad. In Rotterdam is dit slechts twintig procent, in Delft dertig procent, in Pijnacker-Nootdorp en in Lansingerland slechts zeven procent. Opvallend ongunstig doet Vlaardingen het, waar 38 procent van de woningen een van de drie laagste labels heeft. Simpelveld is de Nederlandse gemeente met de meeste matige geïsoleerde huizen, met 51 procent label E, F of G. In grote delen van Zuid-Limburg ligt dat percentage ergens rond of boven het Vlaardingse. In Almere is het aantal huizen met dit label te verwaarlozen en komt Juiste Makelaar op nul procent.
Het bedrijf constateert dat 'de top 10 van meest duurzame gemeenten in 2022 allemaal gemeenten betreffen waarvan het gemiddelde bouwjaar van woningen tussen 1990 en 2000 ligt'. "Daarentegen bevinden de minst duurzame gemeenten zich in een gemiddeld bouwjaar tussen 1945 en 1960. Tijdens deze periode stond woningbouw vooral in het teken van wederopbouw, waarbij snelheid van essentieel belang was."
De makelaar komt tot de conclusie dat er afgelopen jaar duidelijk minder interesse was in energieverslindende woningen. Het aantal transacties met woningen met energielabel E, F of G lag in het eerste kwartaal nog op 24 prcocent van alle verkopen, in het laatste kwartaal op negentien procent. "Daarentegen was er een stijging te zien bij woningen met energielabel A, van 23 procent in het eerste kwartaal naar 26 procent in het laatste kwartaal."
En bovendien: de gemiddelde vraagprijs van een woning met een energielabel G is afgelopen jaar met veertien procent gedaald, aldus Juiste Makelaar. "Opvallend genoeg zijn de vraagprijzen van woningen met een energielabel A of hoger met één procent gestegen." In Zuid-Holland becijfert de makelaar het gemiddelde prijsverschil tussen een woning met label A en eentje met label G op 142.000 euro.