Categorieën

Service

Ziekenhuismedewerkster 'heel blij met cao-afspraken'

Ziekenhuismedewerkster 'heel blij met cao-afspraken'
Gezond

Ziekenhuismedewerkster 'heel blij met cao-afspraken'

  • Redactie
  • 28-03-2023
  • Gezond
Ziekenhuismedewerkster 'heel blij met cao-afspraken'

Beeld van eerdere acties in 2019; Gerda Doejaaren helemaal links; foto: FNV


SCHIEDAM - Gerda Doejaaren, medewerkster van het laboratorium van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, is 'heel blij' met het onderhandelingsresultaat dat werkgevers en bonden overeenkwamen in gesprek over een nieuwe cao voor de algemene ziekenhuizen.

"Vooral de vergoedingen voor een bereikbaarheidsdienst zijn een enorme stap vooruit", zo stelt zij. "Het ouderschapsverlof gaat van zeventig naar honderd procent en ook de verdubbeling van de reiskostenvergoeding (van acht naar zestien cent per kilometer, red.) is meer dan eerder toegezegd, met een verdere stijging in de volgende cao’s tot het fiscaal vrijgestelde maximum." 

Doejaaren voerde afgelopen weken actie voor betere arbeidsvoorwaarden dan waar de ziekenhuizen, samenwerkend in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, in eerste instantie toe bereid waren. Zie hier.

"Het grootste punt is echter de salarisstijging volgend jaar. Waarbij we van drie naar vijf procent zijn gegaan, met een hardheidsclausule dat als het heel erg afwijkt van de inflatiecijfers, ze er opnieuw over in overleg gaan." De afspraken waarover gisteren een akkoord werd bereikt gaan uit van vijf procent loonstijging per 1 februari (terugwerkend dus); op 1 december komt er nog eens vijf procent bij, met een bodem van € 150,- per maand en met een maximum van € 300,- voor de hogere loonschalen. In plaats van vervolgens nog eens drie procent in september volgend jaar, zoals de NVZ eerder voorstelde, komt er nu op 1 juni volgend jaar nog eens vijf procent bij, voor de lonen in de laagste salarisschalen, met weer een bodem van € 150,-. De zorgmedewerkers in de hogere salarisschalen krijgen er twee procent bij, plus € 180,-.

Doejaaren beschouwt het als een minpuntje dat de tweede termijn van de tien procent die er dit jaar bijkomt, pas in december gaat gelden, 'dus pas volgend jaar effectief is'.

Volgens haar hebben de acties in de ziekenhuizen, met name op 16 maart, zeker bijgedragen aan dit resultaat. "Met name de dreiging van verdere uitgebreidere acties hebben mijn inziens de onderhandelingen een zetje gegeven." De bonden hadden al aangekondigd in april opnieuw een actiedag te gaan houden.

Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar van FNV Zorg & Welzijn, die bond waarin ook Doejaaren actief is: "De NVZ komt nu met een fatsoenlijk cao-bod, dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart." Door de afspraken gaan de zorgmedewerkers er volgens haar in twee jaar minimaal € 400,- bruto per maand op vooruit. "De loonstijging voor zorgmedewerkers in de lagere loonschalen kan oplopen tot bijna twintig procent in twee jaar." Volgens de nieuwe cao-afspraken wordt ook de werkdruk aangepakt door onder andere meer regie op werktijden, het recht op onbereikbaarheid; stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting, maar boven formatie. Verder krijgen werknemers in vaste dienst volgens het akkoord eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters. 

De leden van de vakbonden mogen nu stemmen. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao Ziekenhuizen met terugwerkende kracht per 1 februari in, met een looptijd van twee jaar. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim tweehonderdduizend zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.