Categorieën

Service

Zo bereid jij je hond voor op het tekenseizoen

Zo bereid jij je hond voor op het tekenseizoen
Nieuws

Zo bereid jij je hond voor op het tekenseizoen

  • Advertentie
  • 13-02-2023
  • Nieuws
Zo bereid jij je hond voor op het tekenseizoen

SCHIEDAM - Wanneer je net een heerlijke wandeling met je hond achter de rug hebt, is de kan aanwezig dat je hond een tekenbeet oploopt. Niet direct iets om van te schrikken, maar wel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze op de juiste manier wordt verwijderd. Ondanks dat het nog even duurt, maar het voor je het weet weer zover is, hebben wij een aantal handige tips voor je, waarmee jij jezelf een ook vooral je hond kunt voorbereiden op het tekenseizoen. 

Wanneer is het tekenseizoen?

Het tekenseizoen begint vaak medio april en loopt tot zeker eind oktober. Dit is de periode waarop je extra alert moet zijn op een tekenbeet bij je hond. Vooral wanneer je regelmatig in het bos loopt met ze of ze in het hoge gras langs de kant van de weg lopen, is de kans op een tekenbeet natuurlijk groot. Allereerst is het belangrijk om je hond na iedere wandeling even goed te controleren op een tekenbeet. Omdat teken het liefst de warme plekjes opzoeken, is het goed je hond hier dan ook te controleren. Toch zijn er naast het controleren ook andere opties om teken te voorkomen.

Tekenband

Een tekenband is een goede manier om je hond preventief te beschermen tegen een tekenbeet. Op hondjesinfo.nl vind je bijvoorbeeld allerlei verschillende tekenbanden, die geschikt zijn jouw type hond. Een tekenband is een halsband die ervoor zorgt dat teken worden geweerd. Dit wordt gedaan door de afgifte van een speciale stof, die overigens niet alleen in de nek wordt verspreid, maar over het gehele lichaam. Het voordeel aan een tekenband, is dat deze niet alleen teken afstoot, maar ook vlooien en vliegen. Wat wel belangrijk is, is om goed te kijken naar de hoeveelheid afgifte van de tekenband. Naarmate je hond ouder wordt, zullen ze minder huidvet hebben en is het verspreiden wat lastiger.

Spray

Naast een band kun je ook kiezen voor een spray. Vooral bij puppy’s, die hyperactief zijn en heerlijk willen ravotten in een puppyren, is het aan te raden om te gaan voor een spray. Wanneer ze namelijk gedurende de dag een tekenband om de hals hebben, zullen ze er alles aan doen om deze af proberen te krijgen. Met deze spray kun je de vacht van je hond gemakkelijk en snel insprayen. Zo kun je kiezen voor een spray die niet alleen preventief werkt, maar ook de teken en vlooien die zich al genesteld hebben, binnen 24 uur dood.

Tekentang

Als hondenbezitter kun je natuurlijk niet zonder tekentang. Deze tang is speciaal ontwikkeld om de teek in z’n geheel uit het lichaam van je hond te verwijderen. Wat vooral belangrijk is, is dat de pootjes niet achterblijven, maar ook worden verwijderd. Met een tekentang is dit relatief eenvoudig te doen. Wel is het belangrijk vooraf even goed te kijken naar de manier waarop je de teek verwijderd. Zo is het vaak belangrijk dat je de teek met de tang pakt en dan een kwartslag draait. Zo laten ze de pootjes los en kun je ze in hun geheel uittrekken.