Agenda

Zondag 18 oktober

18-10-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 18 oktober onder meer:

Westvest90

Samen met violiste Quirine Scheffers en altvioliste Örzse Adam speelt Izhar Elias in de Westvest90-kerk arrangementen uit het begin van de negentiende eeuw.
Rond 1800 was de gitaar in opkomst en werd het een steeds hipper instrument. De opkomende bourgeoisie ontdekte en omarmde de gitaar waardoor het in korte tijd emancipeerde tot een modieus kamermuziekinstrument. Er was grote vraag naar repertoire en talrijk waren dan ook de gitaarbewerkingen van muziek van jonge grootheden als Van Beethoven. Het ensemble speelt vanaf drie uur onder meer de bewerking die de Tsjechische gitarist en componist Wenzeslaus Matiegka maakte van Beethovens Serenadeopus 8 en de bewerking van Beethovens Adelaïde door de Franse gitarist Napoléon Coste.
Kaarten: € 22,50.

Illustere School

Vanaf drie uur spreekt Harun Öztoprak onder de noemer 'Liever Turks – Cornelis Haga' in jeneverie 't Spul.  
Leids geschiedenisstudent Öztoprak schreef eerder dit jaar een bijzonder profielwerkstuk over het begin van de banden Nederland-Turkije. Hij deed onder meer archiefonderzoek in het Ottomaans archief in Istanbul en het gemeentearchief Schiedam. Samen met zijn oude geschiedenisleraar dr. Jan Willem Verkaik vertelt hij erover in ’t Spul. Uiteraard komt Schiedammer Cornelis Haga aan bod.

Historische wandeling

De laatste wandeling van het seizoen van de Historische Vereniging Schiedam is afgelast in verband met de aangescherpte Coronamaatregelen.

Taptoe

De taptoe-via-internet die voor vandaag gepland stond, met onder meer de Rijnmondband, gaat niet door. Bedoeling was dat de verschillende deelnemende bands zouden optreden op een plek waar geen publiek aanwezig zou zijn en dat de beelden daarvan dan vanavond zouden worden aangeboden op internet, tegen een vergoeding. De organisator hoopt dat de online Taptoe alsnog door kan gaan in december.

Wenneker Cinema

12.30 uur: La Odisea
13.00 uur: Kala azar
15.00 uur: The Piano - Classic
15.30 uur: The Secret Garden

Jimi Hendrix

Foto's van Hendrix, gemaakt 'door de beste muziekfotografen ter wereld': Vijftig jaar in de hemel. Te zien in de Fotowerkplaats, Gerrit Verboonstraat 14. Tussen half een en vijf uur. Zie ook dit artikel.

Museummolen

Molen de Walvisch is van elf tot vijf geopend.

Kunst Werkt

Stichting Kunst Werkt krijgt de World Collage Atlas op bezoek. Schiedam vormt daarmee het tijdelijke centrum van de wereld. Achttien kunstenaars werken temidden van de vele werken uit de Atlas aan hun eigen collages. Ze zoeken de verbinding met de wereld, met Schiedam, onze bezoekers en elkaar. De resultaten, geïnspireerd door de Atlas, elkaar en de kaart van Schiedam, worden in het laatste weekeind gepresenteerd.
Te zien van een tot vijf in Ruimte in Beweging. Vanwege Corona kunnen bezoekers vooraf een gratis kaartje aanschaffen via I: https://www.eventbrite.nl/e/122383968745.

Theater aan de Schie

De twee voorstellingen van Herman van Veen die voor vandaag gepland stonden zijn uitgesteld.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.
De tentoonstelling Kunst op de fles, met surrealistische werken van Willem den Broeder, is verlengd tot 31 oktober.

Stedelijk Museum

Het museum is voor verbouwing gesloten.

Ketelfactory

Solotentoonstelling van fotograaf en ontwerper Guus Rijven onder de titel Draak van het Wit – het eiland Deshima in de Baai van Nagasaki.
In 2017 reisde Rijven (Den Haag, 1947) af met twee camera’s naar Japan, toen de landbrug tussen Nagasaki en Deshima heropend werd. De ene camera was bedoeld voor verhalende kleurenopnames, de andere voor meer abstracte zwartwitbeelden. Zo ging Rijven op zoek, zoals hij het zelf noemt, naar de legendarische Draak van het Wit.
De tentoonstelling bestaat uit drie ongelijksoortige series, die elkaar complementeren. Heden wordt aan verleden, feit aan fictie geknoopt.
Vooraf moet online een ticket worden gereserveerd. Open van een tot vijf.