Grootste containerschip in haven

20-05-2017 Nieuws Redactie

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

ROTTERDAM – Een bijzonder record voor de haven van Rotterdam: voor het eerste ontvangt de haven een schip van meer dan twintigduizend teu, de standaardmaat voor containers. Het schip van vierhonderd meter, en een breedte van 59, meerde gisteren af bij de Rotterdam World Gateway-terminal op de Maasvlakte.

De MOL Triumph – van de Japanse rederij Mitsui OSK Lines – was in maart twee weken lang het grootste containerschip ter wereld, maar werd dus al vliegensvlug voorbijgestreefd door de Maersk Madrid en de OOCL Hong Kong. Beide schepen worden volgende maand in de Maasstad verwacht. Op zoek naar kostenbesparingen en efficiënt brandstofverbruik bouwen de belangrijkste containerrederijen van de wereld steeds grotere schepen. Of nee: de schepen houden ongeveer dezelfde afmetingen, maar krijgen een steeds verder uitgewerkt ontwerp dat het verschepen van steeds meer containers mogelijk maakt. Op deze drie schepen kunnen nu dus meer dan twintigduizend 'kleine' (twintig voets)containers.

De Rotterdamse haven verkeert toch al in opperbeste stemming: in de eerste vier maanden van het jaar was er volgens Havenbedrijf Rotterdam sprake van een stijging van de containeroverslag met zo'n tien procent. Het havenbedrijf schrijft die groei toe aan de betere prestaties van de nieuwe, geautomatiseerde terminals van RWG en APM Terminals op de Tweede Maasvlakte. Deze twee overslagbedrijven werden in 2015 officieel in gebruik genomen; hun inwerk- en inregeltijd ziet er nu zo'n beetje op, de storingen zijn eruit. Ook in de concurrentie met Antwerpen lijkt Rotterdam nu weer de bovenliggende partij, nadat de afgelopen jaren vooral de Belgische havenstad de beste prestaties boekte.


Gerelateerd