Colruyt investeert meer in Schiedams zeewierbedrijf

31-03-2022 Nieuws Kor Kegel

Zeewier is gezond en goed voor het milieu. Foto: Pixabay

SCHIEDAM – De grote Belgische supermarktketen Colruyt heeft volop vertrouwen in het Schiedamse zeewierbedrijf The Seaweed Company. In een nieuwe investeringsronde van het Schiedamse bedrijf was het Colruyt-concern een van de grootste geldschieters.  

De partijen praten nog over of en hoe producten met zeewier straks in de winkels van Colruyt te vinden zijn. Colruyt heeft grote plannen. De keten kreeg vergunning voor de realisatie van een zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort, waar ook zeewier, mosselen en oesters gekweekt gaan worden.  

The Seawood Company, opgericht in 2018, produceert zeewier in eigen zeewierfarms in Ierland, Marokko, India en Nederland. Het jonge bedrijf brengt ook veevoedersupplementen en andere producten op de markt, waarin zeewier is verwerkt. De meesten mensen denken bij zeewier nog aan de toepassing ervan in sushi, maar zeewier is ook te beschouwen als een gezonde groente uit de rivier of de zee. Het gebruik van zeewier draagt ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering, want zeewier vangt CO2 op en het ontzuurt het zeewater. Zo heeft het een functie in herstel van de biodiversiteit.  

The Seawood Company helpt boeren en vissers in de landen waar het bedrijf actief is met het opzetten van hun eigen zeewierbedrijven. Als ze moeite hebben om rond te komen van de landbouw of de visvangst, hebben ze een kans op aanvullend inkomen. Deze families aan de kust worden door de klimaatverandering het hardst geraakt, zegt het bedrijf.  

The Seaweed Company heeft geld nodig om de productie van zeewier uit te kunnen breiden, want de teelt en verwerking staan nog in de kinderschoenen. Colruyt was al een vroege investeerder in The Seaweed Company, maar heeft met de nieuwe investering duidelijk gemaakt dat het menens is. ,,Zeewier is enorm veelzijdig en kan verwerkt worden in voeding, dierenvoeder, meststoffen en zelfs als alternatief voor plastic in verpakkingen’’, legt Colruyt in een verklaring uit.