Categorieën

Service

Forse daling opgespoorde wietplantages in Schiedam

Forse daling opgespoorde wietplantages in Schiedam
Nieuws

Forse daling opgespoorde wietplantages in Schiedam

  • Redactie
  • 18-03-2019
  • Nieuws
Forse daling opgespoorde wietplantages in Schiedam

Op de Hogenbanweg brak vorig jaar brand uit in een hennepkwekerij; foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM - In Schiedam zijn vorig jaar aanmerkelijk minder hennepkwekerijen opgerold dan in 2017.

Vorig jaar werd op 27 plekken in de stad een wietplantage gesloten; een jaar eerder waren dat er nog 43. Dit blijkt uit cijfers van Stedin.

De netbeheerder heeft vorig jaar samen met politie en gemeenten 763 illegale hennepkwekerijen gestopt in Zuid-Holland en Utrecht, het gebied waarin Stedin actief is. In 630 gevallen was er sprake van energiediefstal. Samen stalen de kwekerijen voor 33 miljoen kilowattuur aan stroom, aldus de beheerder van het stroomnet. Dat stroomverbruik van de kwekerijen is vergelijkbaar met het jaarverbruik van elfduizend huishoudens.

Door de stroomdiefstal groeit de kans op oververhitting en kortsluiting, met alle gevaar van dien. "Hennepkwekerijen kunnen levensgevaarlijk zijn", aldus Petra van Veen, teamleider Meterkast & Aansluiting bij Stedin.

De beheerder ziet sinds 2015 het aantal ontdekte hennepkwekerijen in het verzorgingsgebied teruglopen. Een woordvoerder moet gissen naar de redenen daarvan. "We zien dat wiettelers isolatietenten gebruiken, waardoor deze bijvoorbeeld met infraroodcamera's niet meer zo makkelijk te herkennen zijn. Je ziet ook dat de planten vaker onder het huis, in kelders en kruipruimtes, worden neergezet." Met eenzelfde resultaat.

De netbeheerder vermoedt dat ook vanwege het gebruik van filters de lucht van de hennep minder tot bij de buren doordringt. Er wordt volgens de woordvoerder door omwonenden minder melding gemaakt van een vermoeden van een wietkwekerij. In 2018 werd er 24 procent minder door omwonenden aan de bel getrokken dan in 2017.

Samen met andere netbeheerders blijft Stedin volgens de woordvoerder bezig met innovatie om gevaarlijke situaties door energiediefstal tegen te gaan. Het stroomnet moet 'slimmer' worden, nu elektriciteit steeds vaker lokaal wordt opgewekt en teruggeleverd. De netbeheerders zijn daarom bezig om het net te digitaliseren. Bijkomend voordeel van deze digitalisering is dat energiediefstal vaak sneller en gerichter kan worden opgespoord.