Denk Schiedam: Hoe zit het met discriminatie en geweld bij de politie?

12-06-2020 Politiek Redactie


SCHIEDAM – Raadslid en fractievoorzitter Dogukan Ergin van Denk Schiedam wil weten van het college hoe het ervoor staat met het politiegeweld in Schiedam. Vandaag schreef hij daar een brief over met een aantal vragen. Ergin verwijst daarbij naar een nieuw wetsvoorstel over het toepassen van geweldsmiddelen dat in de Eerste Kamer voorgelegd wordt. Hij wil daarbij de cijfers hebben van alles wat daarmee te maken heeft in Schiedam over de jaren vanaf 2016. "Om de ontwikkelingen over de jaren heen te kunnen beoordelen’’, aldus Ergin.

In het bijzonder vraagt Ergin naar aangiftes over geweldsmisbruik en discriminatie die door Schiedammers zijn gedaan en hoeveel daarvan bij het Openbaar Ministerie en de rechter zijn beland. En hoeveel agenten van de basiseenheid Schiedam uiteindelijk zijn voorgeleid en/of veroordeeld.

Opvallend tenslotte is dat Ergin stelt dat er meldingen zijn dat de politie Schiedam aangiftes tegen politieagenten niet opneemt en verwijst naar de klachtenprocedure. Hij vraagt hierop hoe dat precies zit en geregeld is als dat niet gebeurt door agenten.Gerelateerd