Schiedammer begint meldpunt 'indoctrinatie' onderwijs

26-02-2019 Politiek Redactie

Voorbeelden van gekleurde meningen op de Instagrampagina van Nelisse


SCHIEDAM - Schiedammer Mats Nelisse haalt De Telegraaf met een initiatief om vooringenomenheid in het onderwijs aan te kaarten.

Wierd Duk, de journalist die bekend werd met het stem geven aan mensen met kritiek op de samenleving, interviewt Nelisse. De 18-jarige Centrum-bewoner ziet ingebakken maar niet expliciet gemaakte meningen overal om zich heen. Met name van mensen die er volgens Nelisse een 'linkse' mening op nahouden. Ze geven er blijk van neer te kijken op bepaalde mensen. Hoor maar eens die leraar die het een zwarte dag noemde toen Donald Trump tot president werd verkozen. Of 'een dramadocent die zegt: gaan jullie maar een witte, boze PVV’er nadoen’. Of de vraag in een tekstboek Engels: wat is erger: Trump of Brexit?'

Nelisse besloot deze gekleurde stellingname in het onderwijs aan de kaak te stellen op het Instagram-account LinkseindoctrinatieNL. Scholieren kunnen daar voorbeelden van linkse indoctrinatie delen. Veel meningen worden immers mondeling gedebiteerd; door het verzamelen van voorbeelden ontstaat een bestand waarmee zaken aantoonbaar worden.

De voorbeelden stromen volgens het Telegraaf-artikel binnen. Zoals een Franse vertaaltoets met uitsluitend zinnen 'die zo uit het partijprogramma van Groen Links lijken te komen': ’Heb je echt een scooter nodig?’ Of een brief van het Stedelijk College Eindhoven, waarin leerlingen worden gestimuleerd om deel te nemen aan een klimaatmars. Het Ds. Pierson College in Den Bosch, dat het vervoer naar de klimaatdemonstratie die op 10 maart wordt gehouden, wil vergoeden.

Nelisse stelt in het interview graag te debatteren met leeftijdgenoten of leraren met een linkse mening. "Maar ik zit op school om kritisch te leren denken. Mij gaat het erom dat je niet moet worden weggezet als je er een afwijkende mening op nahoudt." Nelisse houdt er rekening mee na de vakantie op school tekst en uitleg te moeten geven over zijn initiatief.