Nog één keer Zwarte Piet

04-11-2018 Uit Han van der Horst

COLUMN - Denk Schiedam is in zijn opzet geslaagd. De discussie over Zwarte Piet komt inderdaad op gang. Dat bleek in de zaterdagochtendshow van Schie TV. Ook gasten die voor heel andere onderwerpen waren uitgenodigd, wilden hun licht over dit onderwerp laten schijnen. Daarbij klonk uit verschillende monden dat het een inclusief feest hoorde te zijn. Iedereen dient zich met het feest op zijn gemak te voelen en als iemand zich gekwetst voelde, dan diende daar rekening mee gehouden te worden.

Dat is inderdaad een veel gehoorde kritiek: Zwarte Piet is kwetsend en een racistische karikatuur.

Het is blijkbaar niet kwetsend als je te horen krijgt dat het familiefeest dat jij en generaties voor jou met zoveel liefde hebben gevierd, een racistische karikatuur is. Dat het een vorm van onbeschaafdheid is die op zijn minst moet worden aangepast.

Door de manier waarop de discussie over Zwarte Piet verloopt, worden heel veel mensen ongelukkig gemaakt. Dat heeft te maken met de beschuldigende toon die het debat met zich meebrengt. Racisme is zowat de grootste maatschappelijke zonde die je in dit tijdsgewricht kunt begaan.

Je kunt het niet zomaar over je kant laten gaan als iemand anders jou ervan beticht je op vijf december te verliezen in racistische praktijken. Dat is uitermate kwetsend en beledigend. Niet voor niets hoor je zoveel mensen over het sinterklaasfeest zeggen: ¨Voor mij is de lol eraf.¨ Dat was ook mijn eerste reactie toen ik hoorde dat je in Zaanstad straks alleen maar in de buurt van de kade met het schip van Sinterklaas komt als je eerst een detectiepoortje bent gepasseerd.

Wij leven in een multiculturele samenleving. Dan kom je in je veelkleurige en veeltalige omgeving tradities en praktijken tegen die je vanuit je eigen achtergrond misschien niet zo goed begrijpt of kunt waarderen. Als die allemaal langs de meetlat van dezelfde normen voor iederéén gemeten moeten worden, dan gaan we een grauwe tijd tegemoet. In het nieuwe Nederland horen Sinterklaas en Zwarte Piet net zo goed bij onze tradities als laten we zeggen het Offerfeest. Gun mekaar wat. Anders is straks het deksel van de pan. Zoek niet overal wat achter. Wees niet meteen gekwetst. Want anders is een ánder dat straks over wat voor jou een prachtige traditie is. En dan moet jij je aanpassen.

Wat we nodig hebben is een inclusieve maatschappij waarin iedereen zichzelf kan zijn en niet een samenleving waarin iedereen op eieren moet lopen om een ander niet te kwetsen. Alles alles tot in de kleinste details acceptabel moet zijn, is trouwens niets meer inclusief.

Dit is Nederland. Onze eenheid heet verscheidenheid. Dit is Nederland. Niet Kwetsikanië.Gerelateerd