Schiedam figureert in Bed & Breakfast

05-04-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM – Jan Sluijter en Hycko Eigeman komen vandaag met hun logement op tv bij het programma Bed & Breakfast van Omroep Max.

Maar veel mogen ze er nog niet over zeggen. “Kijk vanavond om half tien maar naar NPO 1”, is de reactie van Sluijter desgevraagd.

Dat Omroep Max liever niet heeft dat Sluijter of wie dan ook zich uitlaat over de 'uitslag' van het programma, is begrijpelijk. In Bed & Breakfast gaan de uitbaters van drie B&B's bij elkaar logeren en beoordelen zo elkaars onderneming. Dat doen ze door een prijs te betalen die zij hun overnachting zelf waard vinden. Hoe veel dat bedrag afwijkt van de prijs die de eigenaars normaliter hun gasten berekenen, bepaalt de winnaar van de uitzending. Niets daarover dus uit de mond van Sluijter.

Maar ook over andere informatie mag hij zich niet uitlaten. De omroep is gehouden aan 'een aantal strenge wetten', zo stelt Max. De publieke omroep ligt immers - bij sommigen - onder vuur: programma's die commerciële consequenties kunnen hebben horen volgens hen niet op het publieke net. Programma's zoals Bed & Breakfast. Alles wat naar reclame kan ruiken wordt daarom zo veel als mogelijk uit het programma gehouden: de naam van de B&B, het adres en zelfs de achternamen van de uitbaters worden in het programma niet genoemd, let maar eens op.

Dat gezegd hebbend: Sluijter en zijn partner zijn wel enthousiast zijn over hun deelname. “Het waren leuke lui, de andere deelnemers.” Ze hielden er vrienden aan over. “We hebben mijn vijftigste verjaardag gevierd in de B&B van mensen die we in het programma hebben ontmoet.” Dat zijn bed & breakfasts in Utrecht en Gelderland.

Belangrijkste reden om deel te nemen – 'want we lopen al goed, het gaat ons niet om toeloop' – was voor Sluijter en Eigeman om 'Schiedam in beeld te krijgen'.  “Om al het moois dat Schiedam te bieden heeft naar voren te brengen”, aldus Sluijter. Dat is volgens hem gelukt. “Ook de ploeg die het filmde stelde Schiedam verrassend mooi te vinden.” 

Voor de goede orde: de opnames met de Schiedamse B&B werden al in oktober gemaakt en stonden al gepland om eerder uit te zenden. Het verzoek voor deelname kwam van de omroep, aldus Sluijter, die er met plezier op terugkijkt. Ook al is hij niet heel enthousiast over de nadruk die door de makers wordt gelegd op het kritisch zijn op elkaars B&B's. Zo lijken deelnemers soms wat chagrijnig op elkaar, terwijl ze in feite enthousiast zijn. Om dat met de Schiedamse Suite ook het geval is, moet vanavond blijken. “Ik heb de uitzending zelf ook nog niet gezien.”Gerelateerd