Intertoys Nieuwe Passage toch dicht

14-03-2019 Winkelen Redactie


SCHIEDAM - De Intertoys-winkel in Schiedam gaat toch dicht. Dat bevestigt bedrijfsleidster Mireille Verwaijen-Faaij.

Zij kreeg die boodschap vanmorgen te horen van 'haar leidinggevende'. Behalve de negentig Intertoys-winkels waarvan vorige week bekend werd dat deze gaan sluiten als gevolg van het faillissement van de speelgoedketen en de aansluitende doorstart, gaan er nog zeventig winkels dicht. Een verdere toelichting over het hoe en waarom ontbreekt.

Slecht nieuws voor Verwaijen-Faaij en haar twaalf collega's. Zij wisten dat de aankondiging vorige week, dat de winkel in de Nieuwe Passage open zou blijven, de mededeling 'vooralsnog' bevatte. "Het was onzeker. Maar gezien wat er in de omgeving gebeurt, had ik er wel verwacht dat we zouden blijven", aldus de bedrijfsleidster. Ook de winkels in de Vierhavenstraat in Rotterdam en in De Loper en aan het Liesveld in Vlaardingen gaan dicht, zo heeft de nieuwe eigenaar, het Portugese bedrijf Green Swan besloten.

Wanneer het zo ver is, is vooralsnog onbekend. "De andere winkels, die eerste negentig, daarvan is gezegd dat die tot half mei oplopend uitverkopen." Verwaijen gaat ervan uit dat dit ook voor haar winkel geldt.

Verwaijen werkt al twintig jaar in de speelgoedwinkel. "Ik ben begonnen bij Bart Smit." Die winkel werd Intertoys toen de Intertoys-winkel op de Hoogstraat ruim twee jaar geleden sloot. "Ongelofelijk dat er in het centrum van Schiedam geen speelgoedwinkel overblijft", aldus Verwaijen. "Niet te filmen toch?!" In het centrum van een stad met bijna tachtigduizend mensen, waarin de Intertoys-medewerkster net zelf een huis gekocht heeft...  zo had er zo'n zin in.

Het is nog niet gezegd dat zij en haar collega's hun werk ook verliezen. De nieuwe eigenaar heeft geen verplichtingen om het bestaande personeel aan te houden - zoals bij een 'normale' overname van een bedrijf - en is van plan een selectie te maken uit het totale bestand. Personeel en winkels worden daarom losgekoppeld; werknemers van de Schiedamse winkel zouden dus bij andere vestigingen aan het werk kunnen gaan. Intertoys telde 286 winkels. "Op 22 maart krijgen we te horen wie er mag solliciteren."

Over de mogelijkheden voor haarzelf en haar personeel om elders aan de bak te komen, mocht het bij Intertoys echt over en uit zijn, heeft Verwaijen (40) nog niet zo'n idee. "Ik ben een optimistisch mens en denk dat veel afhangt van je eigen instelling." Daarover ging het ook op een laatste UWV-bijeenkomst gisteren, waarin ook werd stilgestaan bij de mogelijkheden voor de mensen die hun werk verliezen. "Wat dat betreft hebben we toch een net vangnet", aldus Verwaijen. UWV heeft de loonbetaling overgenomen, op korte termijn volgt voor de mensen die hun baan verliezen een WW-uitkering.

En voor de verdere toekomst? "Ik werk graag in het speelgoed, maar ben ook niet wars van andere sectoren", aldus de bedrijfsleidster. En het bestaat toch eigenlijk niet dat er in Schiedam geen speelgoed meer te koop is in de nabije toekomst? Misschien ligt er voor Verwaijen en haar collega's nog wel een toekomst weggelegd bij een nieuwkomer in de branche, of in een eigen zaak...Gerelateerd