Gewilde Westen ook gewild bij buren

16-05-2018 Wonen Redactie

SCHIEDAM – 'Nieuwe' en 'oude' bewoners van de Sint Liduinastraat, de Thomas A Kempisstraat en de Van Smaleveltstraat ontmoetten elkaar vandaag bij een kennismaking-met-barbecue.

De gezellige buurtontmoeting markeert de start van de sloop van de school van Zadkine, die het markante middelpunt van hun straten vormt.

De buurthap typeert ook de manier waarop bouwer, gemeente en omwonenden met elkaar zijn omgegaan in het proces naar de sloop – en nieuwbouw van 21 woningen in het plan 'het Gewilde Westen'. Dat was er vooral een van overleg: al anderhalf jaar praat en denkt een klankbordgroep met zo'n vijftien actieve buurtbewoners mee over het werk. Dat gebeurt ter dege; de bewoners schakelden onder meer op eigen kosten een bouwkundig adviseur in.

Dat leidde onder meer tot het voorstel van de groep om de nieuwbouw niet tegen de oudbouw te zetten, maar er los van te houden. Daardoor werd een gangpad mogelijk naar een fietsenstalling, zo vertelt klankbordman Alex de Beer onder het genot van een hamburger. Punt van zorg is nu nog de sloop van de kelder onder de school, 'zeg maar een atoombunker'. De omwonenden vrezen door de sloop een verlaging van het waterpeil onder hun woningen, die vaak nog op palen zijn gebouwd en dus bevattelijk zijn voor rot als ze droog komen te staan. Er worden nu vernieuwde plannen gemaakt voor de sloop van de kelder. Opties zouden zijn om damwanden te slaan, of om de sloop in gedeelten te doen en de gesloopte delen direct op te vullen.

Formeel hebben omwonenden niets te zeggen over de sloop van een pand; die is niet vergunningplichtig. Maar juist door het constructieve overleg worden de zorgen van de omwonenden toch serieus genomen, aldus De Beer. Die opstelling loont op lange termijn, zo is zijn overtuiging: door bewoners mee te laten denken en bepalen wordt de kans op lange bezwaar- en beroepsprocedures sterk verkleind.

Deze week is het Leidse sloopbedrijf Van Diemen begonnen met de echte sloop van de voormalige school, nadat asbesthoudende gevelplaten al eerder waren verwijderd. Dezer dagen gaat het vooral om het strippen van het interieur; slopers scheiden de materialen uit de klassen naar grondstof. Dat scheelt volgens een sloper zo'n drieduizend euro op een af te voeren grote container, 'dus dat loont de moeite'.

Het zal naar verwachting nog zeker tot april volgend jaar duren voor de bewoners van het Gewilde Westen de sleutels van hun nieuwe huizen ontvangen. Opvallend vandaag: de kopers van de 21 woningen zijn gemiddeld genomen opvallend jong, met name betreft het jonge gezinnen waar, zoals het zich liet aanzien, voor de nieuwe woningen betrokken worden nog een kindje zal worden geboren.

Het nieuwe complex zal tevens een berging voor regenwater omvatten.

Zie ook dit artikel uit januari.

Bekijk de foto'sGerelateerd