Categorieën

Service

'Schiedamse geschiedenis moet geconserveerd'

'Schiedamse geschiedenis moet geconserveerd'
Uit

'Schiedamse geschiedenis moet geconserveerd'

  • Ingezonden
  • 05-04-2023
  • Uit
'Schiedamse geschiedenis moet geconserveerd'

De spoelingschuit werd in de zomer van 2021 opgeladen voor vervoer naar de Restauratie Werkplaats Schiedam; foto: Ellen Weber


INGEZONDEN - Lidwien Meijer hecht aan het bewaren van de Schiedamse geschiedenis en de voorwerpen die deze levend houden. Ze ziet daarbij twee ‘uitdagingen’: de spoelingschouw en het hek van de begraafplaats aan de Vlaardingerdijk.

Eerst: “De spoelingschouw, die niet wordt opgeknapt! Te duur... maar jarenlang heeft hij liggen rotten aan de Noordvest. Ik heb een schoolplaat hangen van een spoelingschouw. Kennelijk was het van belang de Nederlandse kinderen daarover te onderwijzen. In het jenevermuseum hangt een soort instructief stripverhaal: 'van korrel tot borrel'. Op twee afbeeldingen komt een spoelingschouw voor! Zo belangrijk was de spoeling voor de jeneverindustrie (die moest van het afval af) en de veeteelt.”

Dan: “Zo zal het ook wel met de smeedijzeren hekken bij het oude rk. kerkhof gaan. Die zie je ook wegroesten!” 

Maar hier is er hoop. De gemeentelijk woordvoerder laat weten dat ‘een deskundig bureau bezig is met de bouwkundige opname van de hekken’. “Vervolgens zullen we een aannemer selecteren. We verwachten dat die nog dit jaar aan de slag kan.”

Naschrift: reactie van de gemeente Schiedam, bij monde van dezelfde woordvoerder: "De spoelingschouw wordt wel gerestaureerd hoor!" Het duurt wellicht langer dan verhoopt, maar de gemeente als eigenaar van de schouw is absoluut van plan deze te herstellen en te bewaren voor het nageslacht.