Categorieën

Service

'Verruiming molenbiotoop niet voor realisatie The Miller'

'Verruiming molenbiotoop niet voor realisatie The Miller'
Nieuws

'Verruiming molenbiotoop niet voor realisatie The Miller'

  • Redactie
  • 30-05-2022
  • Nieuws
'Verruiming molenbiotoop niet voor realisatie The Miller'

Bewerking van een foto uit de NRC door de Historische Vereniging Schiedam, met zicht op de geplande torenflat vanaf de omloop van molen De Vrijheid


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam werkt aan aanpassing van de regels omtrent de bouwmogelijkheden in de omgeving van de Schiedamse molens, maar dit is niet om realisatie van het bouwproject The Miller mogelijk te maken.

Dit stelt een woordvoerder van de stad. Vandaag meldde de lokale omroep Schie dat de gemeente bij de provincie een aanvraag heeft gedaan om de molenbiotoop, de regels rond bouwen in de buurt van molens, aan te passen. Eerder meldde Schiedam24 deze aanvraag (zie hier). De aanvraag heeft het oogmerk de regels 'minder dwingend' te krijgen en 'meer ruimte te laten om integrale afwegingen te maken tussen het belang van wonen in een stad met beperkte ruimte, hoogbouw en het belang van de molen'.

Een goed verstaander legt direct de link met het bouwplan op Plein 40-45, het project dat bekend is geworden als The Miller. De ontwikkelaar heeft de bedoeling tot zeventig meter hoog te bouwen.

Maar die conclusie is niet terecht, zo stelt de gemeentelijk woordvoerder. De aanvraag voor de bijzondere, aangepast molenbiotoop ging de deur uit voor The Miller werd gepresenteerd. "We zijn trots op onze molens. Het is dan ook niet voor niets dat Schiedam strenge regels en afspraken kent over hoe we met de molens omgaan." 

In steden als Leiden en Den Haag zijn de molenbiotopen met instemming van de provincie al aangepast. Daar gaat het naar verluidt om verruimingen van 1,8 meter. Dat is onvergelijkbaar met de 37 meter die The Miller boven de bestaande mogelijkheden uit zou gaan. Schiedam vraagt volgens de woordvoerder om een gelijke behandeling met de twee genoemde gemeenten. Dat biedt volgens hem mogelijkheden om rekening te houden met andere belangen dan die van de molens - die in de huidige regels 'eigenlijk altijd voorrang krijgen op elk ander belang'. "Met een bijzondere molenbiotoop worden de provinciale regels minder dwingend. Onze gemeenteraad krijgt daarmee de mogelijkheid om zelf een goede afweging te maken tussen de belangen van wonen in een stad met beperkte ruimte, hoogbouw en het belang van de molens", aldus de zegsman.

Zie ook dit artikel en dit artikel.