Categorieën

Service

Aantal Oekraïnse vluchtelingen in Schiedam stabiel

Aantal Oekraïnse vluchtelingen in Schiedam stabiel
Nieuws

Aantal Oekraïnse vluchtelingen in Schiedam stabiel

  • Redactie
  • 10-10-2022
  • Nieuws
Aantal Oekraïnse vluchtelingen in Schiedam stabiel

De Nassau keert terug naar de Buitenhaven, nu voor de opvang van Oekraïners; foto: Bart Bos


SCHIEDAM - Het aantal Oekraïnse vluchtelingen dat in Schiedam wordt opgevangen neemt niet of nauwelijks meer toe. Het zijn er volgens een opgave vandaag 454. Eind juli waren dat er 450.

Dat de opvang niet toeneemt van mensen uit Oekraïne in locaties die door de gemeente Schiedam wordt georganiseerd, is begrijpelijk. Zowel het schip Patria in de Buitenhaven als het voormalige zorgcentrum François Haverschmidt zit aan zijn maximale capaciteit: 69 mensen kunnen terecht op de Patria, ruim honderdveertig in Haverschmidt. Daarnaast worden in een bedrijfspand in de Admiraal de Ruyterstraat tien mensen opgevangen.

Wel staan de 'opvarenden van de Patria voor een verhuizing; het zal een kleine verplaatsing zijn vergeleken met wat de vluchtelingen eerder dit jaar hebben meegemaakt. Omdat de Patria 'niet langer beschikbaar is', zal het worden vervangen door De Nassau. Dat schip werd al eerder dit jaar ingezet in Schiedam voor de opvang van asielzoekers. De opvangcapaciteit van de schepen verschilt maar twee plaatsen. De Nassau is vooralsnog tot 1 februari komend jaar beschikbaar. "Via een verlengingsclausule hebben we de mogelijkheid deze periode met twee maanden te verlengen", zo laat burgemeester Cor Lamers vandaag de raad weten.

Het contract met Argos Zorggroep, eigenaar van François Haverschmidt, over de verhuur van het pand loopt af in december. Lamers: "We hebben afspraken kunnen maken over een langer gebruik, omdat Argos Zorggroep deze locatie nog niet nodig heeft voor herontwikkeling. Deze locatie blijft beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen tot 1 april 2023." Het pand in de Admiraal de Ruyterstraat blijft eveneens langer in beschikaar, te  weten tot 1 januari.