Categorieën

Service

Aanwinsten museum hangen bij ouderen thuis aan muur

Aanwinsten museum hangen bij ouderen thuis aan muur
Uit

Aanwinsten museum hangen bij ouderen thuis aan muur

  • Advertentie
  • 05-04-2023
  • Uit
Aanwinsten museum hangen bij ouderen thuis aan muur

Yvonne Suttorp (l) en kunstenaar Pris Roos; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een serie van vijf portretten van kunstenaar Pris Roos aan de collectie toegevoegd. Roos vereeuwigde op kleurrijke en invoelende wijze de vijf winnaars van Project Kunst, een kunstwedstrijd die zorginstelling Frankelandgroep in 2022 organiseerde voor hun bewoners en cliënten. De werken, allen geïnspireerd op het thema ‘samen’, waren eerder te zien in de tentoonstelling Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal. Nu hangt (een deel van) de portretten dankzij een bijzondere bruikleenconstructie bij de ouderen thuis.

Project Kunst

​Project Kunst (2022), een initiatief van Matthijs Lokerse, hoofd welzijn bij de Frankelandgroep, en beeldend therapeut Sofie Noordzij, was onder de cliënten van zorginstelling Frankelandgroep zo’n groot succes dat ze besloten het Stedelijk Museum Schiedam te benaderen voor een tentoonstelling. Een jury, met naast medewerkers van de Frankelandgroep ook medewerkers uit het museumteam en kunstenaar Pris Roos, selecteerde vijf winnaars wiens werk centraal kwam te staan in de tentoonstelling: Christina Franken (66), Bep van Hagen (88), Carla Kostense (68), Yvonne Suttorp (84) en Gerald Woensdregt (60). Het museum nodigde Pris Roos uit om nieuwe werken te maken, geïnspireerd op de verhalen van de deelnemers. Op basis van die verhalen kwam ze tot vijf intieme portretten. Die vijf schilderijen heeft het museum nu aangekocht voor de collectie. ​

​​

​Bijzondere bruikleenconstructie

​Stedelijk Museum Schiedam is eigenaar van de vijf schilderijen, maar omdat de geportretteerde ouderen ‘hun’ schilderij graag thuis aan de muur zouden zien is besloten om de werken – uniek in Nederland – in langdurig bruikleen te geven. Mét een officieel bruikleencontract. Twee ouderen hebben het echte werk in huis, de drie anderen kozen voor een hoogwaardige fotokopie. 

Anne de Haij, directeur van het museum zegt: “Stedelijk Museum Schiedam is er van, voor en door Schiedammers. Toen ik hoorde dat de winnaars hun kunstwerk - waarop soms ook een overleden geliefde staat geportretteerd - graag zouden willen hebben, besloten we het aan ze te lenen. Vrij ongebruikelijk in de museumwereld, maar zo zijn het werk en het museum juist van betekenis. Het maakt deze Schiedammers echt een beetje gelukkig.”


Over de kunstenaar

​Pris Roos (1984) is gevestigd in Rotterdam. Ze maakt schilderijen, videowerken, performances en installaties en doet aan spoken word. In haar werk reflecteert ze op onderwerpen zoals identiteit, migratie en herinnering.
​​

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →