Categorieën

Service

Alles uit de kast met nieuwe Vriendenfles

Alles uit de kast met nieuwe Vriendenfles
Uit

Alles uit de kast met nieuwe Vriendenfles

  • Redactie
  • 21-04-2024
  • Uit
Alles uit de kast met nieuwe Vriendenfles

Museumvriend Ad Groenewegen verzamelt de Vriendenflessen. Op de foto een deel van zijn hele collectie; foto: Theo Reyman


SCHIEDAM - Voor wie van jenever houdt - of van het maakproces, de cultuur en geschiedenis in en van de bedrijven die het kostelijk goed produceren, of die mensen die daarin betrokken zijn, wordt 5 mei een hoogtijdag. Met een feestelijk programma presenteren de Vrienden van het Jenevermuseum dan de Vriendenfles 2024. 

Elk jaar geeft de vereniging een fles moutwijnjenever uit die door een Schiedamse kunstenaar van een uniek etiket wordt voorzien. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Vrienden van het Jenevermuseum en twintig edities van bijzondere Vriendenflessen, gaat de presentatie dit jaar gepaard met het openbaar spektakel Kunst op de fles.

De presentatie van de Vriendenfles vindt plaats vóór en in de Havenkerk aan de Lange Haven. Om twee uur meert het gerestaureerde stoomsleepbootje De Goudvisch af met aan boord het ‘historische’ echtpaar Beukers en een zogenaamd keldertje (een kist) gevuld met de nieuwste Vriendenfles. Tot het geslacht Beukers behoorden distillateurs die in Schiedam onder meer de voorganger van het pand van het huidige Jenevermuseum benutten. Als de Beukers met de kist aan wal stappen, staat daar het huidige familielid Marita Beukers, de kunstenares die het etiket voor de 20ste fles heeft ontworpen.  

In de kerk speelt de Rijnmondband. Burgemeester Harald Bergmann krijgt de ‘schone’ taak om samen met de kunstenares de Vriendenfles 2024 te onthullen. Hierna volgen enkele toespraken en kunnen alle aanwezigen (gratis) proeven van Old Schiedam. In de kerk staat een stand van de Vriendenvereniging, waar belangstellenden informatie kunnen krijgen en eventueel zich als lid kunnen aanmelden. 

In de Melcherszaal van het Jenevermuseum wordt een tentoonstelling ingericht, die geheel aan het werk van Marita Beukers is gewijd. Deze expositie is tot en met 30 juni te bezichtigen. Het biedt een goede indruk van haar kunst, die dikwijls een combinatie vormt van fotografie en schilderkunst.

Een tweede expositie is te bezichtigen in het pand van de stichting Kunst Werkt aan de Lange Nieuwstraat. Onder de titel Kunst op de fles zijn hier tot en met 26 mei werken verzameld van alle twintig kunstenaars, die een ontwerp voor de Vriendenfles hebben gemaakt. Tijdens het gehele evenement is een boekje verkrijgbaar dat alle flessen en kunstenaars in beeld brengt.