Categorieën

Service

Bestuur AOV stapt op na intern beraad van fractie

Bestuur AOV stapt op na intern beraad van fractie
Politiek

Bestuur AOV stapt op na intern beraad van fractie

  • Kor Kegel
  • 24-03-2022
  • Politiek
Bestuur AOV stapt op na intern beraad van fractie

SCHIEDAM – De drie bestuursleden van het Algemeen Ouderen Verbond in Schiedam hebben hun functies neergelegd. Onder hen Catelijne de Groot, die twintig jaar voor het AOV in de Schiedamse gemeenteraad zat en in 2018 wethouder werd. Zij stond 28 jaar geleden aan de wieg van de Schiedamse afdeling van wat toen nog een landelijke partij was. 

Zij stond tijdens de afgelopen verkiezingen op nummer drie van de kandidatenlijst. Dat was in principe verkiesbaar, maar het AOV halveerde vorige week. Van zijn vier zetels in de gemeenteraad raakte het AOV er twee kwijt. Catelijne de Groot kreeg wel voldoende voorkeurstemmen, maar de nummers één en twee ook. Dus waren Cock de Groot en Christien Bruggeman in de gemeenteraad gekozen.

De pijn voor het afgetreden bestuur zit in een intern beraad van de gekozen raadsleden met andere kandidaten. Daar werd een voorstel gedaan om Renk Ruijter de wethouderskandidaat te doen zijn, in geval het AOV aanschuift in de nieuwe coalitie, en dat Hans Rietkerken opvolgend raadslid kan worden. Een opvolgend raadslid loopt warm aan de zijlijn om in te springen als een zittend raadslid wegvalt.

Catelijne de Groot vindt echter dat zij met haar 228 voorkeurstemmen meer recht heeft om opvolgend raadslid te zijn dan Hans Rietkerken met zijn 56 voorkeurstemmen. Ze vindt het ook vreemd dat ze niet is uitgenodigd voor het intern beraad, dat overigens op een dag werd gehouden dat De Groot normaliter verhinderd is (de maandag).

Volgens Cock de Jong zijn er die maandag geen besluiten genomen. Er zijn voorstellen gedaan, die naar alle leden zijn gestuurd. Tot die voorstellen behoort ook de aanwijzing van Anette Kooij-Leermakers (98 voorkeurstemmen) als fractieondersteuner. Voorts deelt De Jong mee dat er binnenkort een gesprek is met de VVD en dat hij met Christien Bruggeman al een gesprek heeft gehad met Ouderenpartij Schiedam. Voor morgenmiddag heeft hij een bijeenkomst belegd in de fractiekamer van het AOV.

Renk Ruijter vindt de kwestie vervelend. “Ik ben volledig nieuw in de partij, nog geen vijf maanden lid, en baal persoonlijk van deze scheuring. Er zijn alleen maar verliezers te betreuren.”

Achteraf heeft hij begrepen dat het op het persoonlijke vlak al een tijdje rommelde. Maar toen hij het bij zijn kandidaatstelling aan de kiescommissie vroeg, werd dat ontkend. Het blijkt dat het partijbestuur en de raadsfractie slecht met elkaar communiceerden. Gelet op de verkiezingsuitslag met twee zetels verlies en de nu ontstane onrust in het AOV ziet hij een wethouderschap nog slechts als ‘een papieren optie’.

Cock de Jong liet al ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen weten dat hij er trots op was door de leden als lijsttrekker te zijn aangewezen. “Ik vind het een eer dat ik nu de partij mag aanvoeren tijdens de komende campagne, maar vooral dat ik leiding mag geven aan een fantastisch team kandidaten,” zei hij toen. Kennelijk hoorde kandidaat nummer drie De Groot daar toch niet bij. 

Samen met haar zijn ook haar partner Peter Keus en Miranda de Koster uit het bestuur gestapt. Het bestuur verwijt De Jong en Bruggeman dat het bestuur niet genoeg betrokken is bij voor de partij belangrijk overleg. “De wijze waarop zij bezig zijn strookt niet met de grondgedachten van het AOV”, zegt De Groot. “Het bestuur wordt op een zijspoor gezet. Er waren al wat posities verdeeld. Maar ik heb voorkeurstemmen. Ik ben de derde op de lijst. Dus ik heb ook mijn rechten om bijvoorbeeld opvolgend raadslid te worden. Dat gunden ze mij niet eens. Dus ik voel me heel erg geschoffeerd.”

Het zou al meermaals gebeurd zijn dat fractie en bestuur elkaar niet informeerden. De fractie geeft evenwel aan geen signalen te hebben gekregen over de onvrede in het bestuur.