Categorieën

Service

Bijna half miljoen kilo in de takels bij Mammoet

Bijna half miljoen kilo in de takels bij Mammoet
Nieuws

Bijna half miljoen kilo in de takels bij Mammoet

  • Redactie
  • 01-08-2018
  • Nieuws
Bijna half miljoen kilo in de takels bij Mammoet

Foto's: Erik van der Zalm/Westlanders.nu


SCHIEDAM - Twee sluisdeuren, bestemd voor de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein, zijn gisteren aangekomen bij Mammoet in Schiedam. De deuren zijn 28 meter lang en veertien meter hoog.

De eerste twee van in totaal vier nieuwe deuren voor de sluis, gemaakt in China, kwamen met het schip de Paderewski aan in het land van bestemming, na een reis van zo'n tien weken vanuit Shanghai. Bij Mammoet werden de sluisdeuren op de kade gehesen. Ze wegen een kleine 490.000 kilo het stuk.

Bij de Schiedamse dienstverlener in het zwaartransport worden de deuren de komende maand afgebouwd, met onder meer de aandrijving en bedieningsinstallaties.

Opdrachtgever is Sas van Vreeswijk, de bouwerscombinatie die een derde kolk aanlegt bij 'Nederlands grootste monumentale binnenvaartsluis'. De Prinses Beatrixsluis is een rijksmonument uit 1938 en wordt nu uitgebreid omdat steeds grotere schepen het Lekkanaal, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek, bevaren. Behalve een extra kolk wordt het kanaal zelf verbreed; het werk moet een eind maken aan de soms lange wachttijden voor de sluis. De nieuwe derde kolk zal geen heftorens krijgen en is zo ontworpen dat het historisch aangezicht van de oude monumentale heftorens behouden blijft.

Over enkele weken moeten de laatste twee nieuwe deuren bij Mammoet aankomen.