Categorieën

Service

Brandersfeesten

Brandersfeesten
Uit

Brandersfeesten

  • Han van der Horst
  • 10-04-2023
  • Uit
Brandersfeesten

Foto: Paul Meuldijk


COLUMN - Met dat onverhoedse aftreden heeft het bestuur van de Brandersfeesten niet zomaar een fout begaan maar een blunder. De leden beweerden te veel vrije tijd kwijt te zijn aan deze activiteit en daar lieten ze het bij. Zo´n summiere uitleg zorgt voor speculaties. De Schiedammers gaan zich afvragen wat daar achter zou zitten. Zo schept het afgetreden bestuur zelf geruchten, roddels en achterklap. Je hoort van alles; er zouden privébelangen in het geding zijn. Of: de veiligheidseisen van de gemeente zijn tot zulk een krankzinnige hoogte opgeschroefd, dat er geen beginnen aan is. Het bestuur heeft met een mengsel van woede en teleurstelling de handdoek in de ring gegooid. 

Is dat allemaal zo? We weten het niet. En we vullen het kennisgat dat zo valt op met onze eigen ideeën. Die zijn zelden positief.

Dát is de blunder van het bestuur. 

Je moet niet proberen ons wijs te maken dat de leden verleden week ineens ontdekten dat ze eigenlijk geen tijd hadden voor het organiseren van de Brandersfeesten. Die gedachte leeft al maanden. Dat kan niet anders. Het is dan ook heel merkwaardig dat het bestuur geen zoektocht heeft ondernomen naar opvolgers. Zo gaat dat toch bij professionele organisaties. Je regelt je opvolging, je kondigt je aftreden aan. Je zorgt dat het nieuwe bestuur zoveel mogelijk in een gespreid bedje komt.

Niets van dat alles. Men buigt naar het publiek. Men neemt de hoed af. Men verdwijnt. Men ziet blijkbaar geen kans opvolgers te vinden. Of men wil liever geen anderen in een hopeloze positie brengen. Daarom trekt men maar de stekker uit het stopcontact.

Het afgetreden bestuur kan verdere schade alleen voorkomen door opening van zaken te geven. De Schiedammers hebben er recht op te weten wat de leden dwars zit. En ook wie en wat daar achter zitten. Het heeft geen enkele zin de knelpunten onder de pet te houden. Daar koopt niemand iets voor. 

Het is juist nu essentiëler dan ooit aan te wijzen waar het wringt. Over twee jaar viert Schiedam zijn 750-jarig jubileum. Binnenkort wordt de naam van een kwartiermeester bekend. Het College heeft al een paar ton voor dit festijn beschikbaar gesteld. Wie de plannen bekijkt, stelt vast dat het een soort Brandersfeesten 3.0 zijn. 

Als we in deze stad geen gewone Brandersfeesten voor elkaar krijgen, hoe moet het dan met dat jubileum?